Imatges de visió nocturna on es veuen els policies, a l'esquerra, i el cos del jove abatut, a la dreta
Imatges de visió nocturna on es veuen els policies, a l'esquerra, i el cos del jove abatut, a la dreta
Sacramento, Califòrnia, EUA

Un jove negre "armat" amb un mòbil mor per trets de la policia a Sacramento

La policia li dispara 20 trets sense temps de comprovar que el mòbil que duia no era una arma.

Actualitzat

Només portava un mòbil a la mà, però la policia de Sacramento, a l'estat nord-americà de Califòrnia, ho va considerar una amenaça suficient per cosir a trets Stephon Clark, un noi negre de 22 anys. La policia de Sacramento ha fet públics diversos vídeos que s'han convertit en virals per internet en les últimes hores.

Clark passava pel lloc on s'havien denunciat danys intencionats contra cotxes aparcats i la policia el va confondre amb l'agressor.

 

En les imatges des de càmeres que portaven al cos els agents de policia es pot veure com diversos agents persegueixen un noi pel jardí d'una vivenda. En un moment donat, el noi és a la part posterior de la casa i la policia es protegeix a la cantonada. Dos agents criden  que ensenyi les mans. De sobte criden: "Pistola, pistola, pistola!"  I sense donar-se temps per comprovar si el que duia a la mà era una arma, li disparen fins a 20 trets que acaben amb la seva vida. L'home només portava a les mans un telèfon mòbil que els policies confonen amb una pistola.

A les imatges aèries de visió nocturna es pot apreciar com la policia va al darrere del noi, que entra en el pati d'una casa i s'amaga a la part posterior. Segueixen als agents altres policies, però són dos els que se situen a la cantonada de la casa i disparen al noi, que cau estès a terra.

Ni les imatges de les càmeres del cos dels policies ni les de l'helicòpter mostren amb claredat què feia l'home diumenge passat en els moments previs a ser cosit a trets.

Sembla que el van matar quan era al pati del darrere de la casa dels seus avis, on s'allotjava. Segons la policia, l'home va ser vist quan entrava a la casa d'un veí tot trencant una porta corredissa i després va saltar una tanca. Els agents van declarar que van pensar que l'home els estava apuntant amb una pistola, que de fet mai va existir.

Els dos agents estan temporalment suspesos i s'ha obert una investigació.

 

La mort d'aquest altre jove negre ha provocat una nova onada d'indignació, amb manifestacions al carrer convocades pel moviment Black Lives Matter ("La vida dels negres és important"), un moviment que denuncia la brutalitat policial als Estats Units contra els ciutadans negres.

 

 

Altres casos

Els casos de joves negres morts a mans de la policia són innombrables als Estats Units.

L'agressió a Rodney King als anys 90 no va acabar amb mort però sí que es va fer mediàtica. Quan es va absoldre el policia que l'havia agredit hi va haver greus revoltes a Los Angeles, amb més de 50 morts.

Casos més recents com el de Trayton Marti, un noi de 17 anys mort a Florida perquè "va causar mala espina" a un policia. De nou l'absolució del policia, que va al·legar defensa pròpia, va causar greus aldarulls el juliol del 2013. Les manifestacions van acabar amb la mort d'un altre jove negre amb discapacitat mental a Los Angeles. El cas va aixecar el suport de celebritats i també del president Barak Obama.

Un any després, un altre cas. Michael Brown, un jove desarmat, mor en ser confós per un policia que perseguia l'atracador d'un establiment. El cas va causar de nou aldarulls de protesta durant sis dies a Ferguson, Missouri, on van passar els fets, l'agost del 2014.

Després de 6 dies d'aldarulls que, a més de Ferguson, es van estendre a 90 ciutats de 35 estats del país, onze dies després moria un altre jove negre, Eric Garner, en una ciutat veïna, Saint Louis.

El desembre del mateix any, un nou cas passava a Phoenix, a l'estat d'Arizona. L'abril de l'any següent, un altre cas qualificat d'error per la policia acaba amb la mort d'un home negre a Oklahoma.

ARXIVAT A:
Drets humansPolicialRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut