Un jutge anul·la l'adhesió de l'Ajuntament de Reus a l'AMI
L'AMI recorrerà la sentència perquè considera que té motivacions "polítiques" i presentarà recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
El jutge d'assumptes contenciosos administratius de Tarragona, Guillermo Peral Fontova, ha declarat nul l'acord pel qual l'Ajuntament de Reus s'adheria a l'Associació de Municipis per la Independència, l'AMI, així com el pagament de la quota d'ingrés a l'entitat. El magistrat ha estimat el recurs que van presentar els quatre regidors de Ciutadans a l'Ajuntament de Reus i representants de Societat Civil Catalana el setembre del 2015 en relació amb l'adhesió a l'AMI.
En la sentència, el magistrat considera que, si bé, d'una banda, els municipis tenen dret a associar-se i mancomunar-se per dur a terme activitats d'interès comú, no es pot considerar que la independència de Catalunya entri dins de les competències de cap entitat municipal o supramunicipal. Pérez Fontova esgrimeix que, com a part essencial de l'Estat, les entitats municipals estan subjectes en primer lloc a la Constitució, i aquí cita l'article II, que estableix la indissolubilitat d'Espanya.
Més endavant, la sentència també raona que "no es pot considerar la independència com una finalitat d'interès comú", ja que és una qüestió sobre la qual no hi ha consens i genera controvèrsia, i afegeix que, en tot cas, "és una finalitat d'interès comú dels representants polítics".
El ple de l'Ajuntament de Reus va aprovar adherir-se a l'AMI el 13 de juliol del 2015. La decisió la van recórrer davant del Contenciós Administratiu Societat Civil Catalana, Associació Cívica i Cultural i quatre particulars, a qui el jutge ha donat la raó.
L'AMI recorrerà
L'Associació de Municipis per la Independència recorrerà la sentència "política" que anul·la l'adhesió de Reus a l'entitat sobiranista. Es presentarà un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l'escrit del jutge Guillermo Peral Fontova. Els serveis jurídics de l'AMI han considerat que es tracta d'una sentència "absolutament política, sense cap raonament jurídic".
L'AMI no entén que el titular d'un jutjat contenciós administratiu sentenciï que la defensa de la independència de Catalunya és "inconstitucional" ni que qüestioni la legalitat de l'entitat "sense tenir-hi cap competència".