Un jutge concedeix per primera vegada la pensió d'orfandat absoluta a la filla d'una dona assassinada pel marit
Un jutge d'Almeria ha reconegut que la filla menor d'una víctima de violència de gènere té dret a cobrar la pensió d'orfandat absoluta. Per primera vegada, doncs, el jutge admet que "a efectes pràctics, és com si la menor des del seu naixement només hagués tingut un progenitor". La sentència remarca que l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que només havia concedit l'orfandat simple a la menor, no havia "interpretat" correctament la llei contra la violència de gènere.
L'argument de l'INSS era que l'"únic" supòsit en què es preveu l'increment de la pensió és "quan el progenitor supervivent ha perdut la condició de beneficiari de la pensió de viudetat en ser condemnat amb sentència ferma". El jutge, però, rebat aquest argument afirmant que, independentment del moment en què es va dictar la sentència condemnatòria ferma, "el pare havia estat privat de la pàtria potestat tot i que fos temporalment" i se sabia que no la podria recuperar mai perquè "sempre va reconèixer" que havia matat la seva dona.
A més, el titular del jutjat social número 3 d'Almeria hi afegeix que el pare "no es va ocupar mai" de la menor i que "l'única que complia amb les obligacions de la pàtria potestat era la mare". Així, pel jutge, "a contrario sensu", de la mateixa manera que l'assassí no tindrà mai dret a cobrar la pensió de viudetat, "s'hauria d'haver atorgat inicialment la pensió d'orfandat absoluta" a la menor.
L'INSS pot recórrer la sentència, cosa que María Vázquez, advocada de la menor, confia que no faci. Vázquez ha qualificat de "pionera" la decisió del jutge. Considera que omple un "buit legal".