Un jutge retira al bisbat la propietat del campanar de Benicarló i el retorna al poble
- TEMA:
- Església
El jutjat 3 de Vinaròs ha sentenciat a favor de l'Ajuntament de Benicarló, i ha obligat el bisbat de Tortosa a retirar del Registre de la Propietat el campanar de l'església parroquial.
És una sentència que s'ha sabut aquesta setmana i que l'Ajuntament de Benicarló s'ha apressat a celebrar:
Un passatge estret entre església i campanar
La sentència estableix la propietat municipal tant del campanar com de l'estret passatge que el separa de l'església parroquial de Sant Bartomeu.
L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha remarcat que la sentència considera acreditat que l'Ajuntament s'ha encarregat del manteniment del campanar "sense oposició per part del bisbat".
La sentència també atorga importància al fet que, quan l'església va acollir l'exposició "La llum de les Imatges", el 2012, no s'hi va incloure el campanar, cosa que considera que prova que llavors no el considerava propietat seva.
Ara el bisbat de Tortosa, que haurà de pagar les despeses del judici, té 20 dies per decidir si posa recurs a l'Audiència de Castelló a aquesta sentència en primera instància.
Immatriculació del 2015
L'alcaldessa va accedir al càrrec el 2015 i es va trobar una notificació del Registre de la Propietat informant que el bisbat havia immatriculat l'església i també el campanar, obres barroques del segle XVI
Llavors l'Ajuntament va intentar negociar amb el bisbat i en no aconseguir-ho, va obtenir el suport de tots els grups municipals per litigar amb l'objectiu de recuperar-ne la propietat.
L'alcaldessa ha donat ara les gràcies als tècnics municipals i els serveis jurídics que hi han treballat, i sobretot a l'historiador local Juan Luis Constante, autor de l'informe pericial.
Desenes de milers d'immatriculacions
La immatriculació per part del bisbat de Tortosa del campanar de Benicarló va ser una més de les desenes de milers que va fer l'Església catòlica entre el 1998 i el 2015.
Ho va possibilitar una llei del primer govern de José María Aznar basada en una llei franquista del 1944, cosa que va permetre a l'Església superar la prohibició d'inscriure al registre propietats a nom seu, establerta a mitjans del segle XIX.
Aquests registres massius van ser polèmics, perquè els bisbats es van atribuir la propietat dels temples, però també de béns i finques que no estava tan clar que poguessin atribuir-se.
També perquè van fer-ho en secret, sense explicar-ho, cosa que va aixecar moltes suspicàcies. Ara a Benicarló han aconseguit revertir una de les immatriculacions.
- ARXIVAT A:
- Església País Valencià