Laboratori instal·lat a Izium, que va estar ocupada per l'exèrcit rus 6 mesos (AFP)

Un laboratori mòbil d'ADN per identificar víctimes de la guerra a Ucraïna en fosses

L'equipament, cedit per França, ajuda a identificar els cossos exhumats gràcies a l'ADN de familiars i també recull proves de crims de guerra

Aquesta setmana ha arribat a la ciutat d'Izium, a l'est d'Ucraïna, un laboratori mòbil d'ADN enviat pel govern de Kíiv per ajudar els veïns a identificar els seus familiars morts en aquest conflicte, que estan enterrats en fosses comunes.

També per buscar proves de crims de guerra comesos per l'exèrcit rus.

L'Anna Sukhova, de 78 anys, està buscant el seu germà, que va morir a casa durant el conflicte. La família va avisar l'exèrcit ucraïnès perquè els ajudessin a retirar el cadàver, que va ser enterrat en una fossa comuna sense identificar.

Ara vol endur-se les despulles i enterrar-les a Khàrkiv, però les autoritats no poden entregar-li el cos si no ha estat abans ben identificat.

És una de les 50 persones que s'ha acostat aquest divendres a l'aparcament on s'ha instal·lat el laboratori, davant la comissaria de policia, per donar mostres d'ADN.

L'Anna busca el seu germà, que va ser enterrat en una fossa comuna (AFP)

Mostres d'ADN de familiars o d'objectes personals

A l'Anna li extreuen mostres bucals per veure si amb la comparació genètica poden trobar les restes del seu familiar quan facin l'exhumació del cadàver.

En la majoria dels casos, la identificació dels cossos a simple vista és impossible, perquè la violència de la mort i el pas del temps els ha deixat irreconeixibles, com explica Viktoriia Bulavina, cap del laboratori mòbil:

"Agafem mostres de l'epiteli bucal de la gent que busca els seus familiars. Ens ajuda a identificar les persones si n'hi ha més d'una en una fossa comuna, perquè els cossos estan mutilats, s'han començat a podrir i ja fa dies que hi són. Fins i tot la gent que sap que segurament aquell cos és d'un familiar, no és capaç d'identificar-lo."

De la resta de cossos que hi hagi a la fossa que s'exhuma també se'n treuen mostres. Els familiars que no tenen vincles genètics --com les parelles, per exemple--, aporten objectes personals dels difunts per mirar de treure'n mostres i poder-los identificar, com s'explica en aquest vídeo:


La fiscalia de Khàrkiv assegura que ja s'han exhumat més de 750 cadàvers des que la zona va ser alliberada al setembre, per donar-los un enterrament digne, però també per recollir proves de crims de guerra, com explica el seu portaveu, Dmitró Txubenko:

"Estem fent exhumacions per recollir proves judicials de si les morts s'han produït per actes de violència personal o per una explosió. Mirem de recollir el màxim d'informació possible del que ha passat aquí per portar-les davant el Tribunal Penal Internacional."

L'Inna Kurpiianova busca el seu pare, l'Anatoli Matitxko. Els veïns li han explicat que va morir el 10 de maig per foc de metralla i va ser enterrat al jardí de casa seva, però que quan el van exhumar per portar-lo al tanatori de Khàrkiv, van trobar dos cadàvers a la mateixa fossa.

"Per això ara vinc a donar mostres d'ADN, per poder identificar el cos del meu pare i poder-li donar una sepultura digna", explica aquesta infermera.

La fiscalia també busca proves de crims de guerra comesos per l'exèrcit rus (AFP)

Aquest laboratori d'ADN mòbil desplegat a Izium va ser un regal del govern francès, en concret, va ser cedit al juliol pel departament forense de la Gendarmeria Nacional Francesa, que s'ha compromès a enviar-ne un altre a Ucraïna abans que acabi l'any.

A mitjans de setembre, les autoritats ucraïneses van trobar centenars de tombes marcades amb pedres o creus de fusta en un bosc, prop de la ciutat d'Izium, que va ser ocupada per les tropes russes durant 6 mesos.

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut