Centenars de milers de persones participen en la marxa "per la llibertat dels presos polítics"

750.000 persones participen en la marxa, segons la Guàrdia Urbana
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

Barcelona ha viscut aquest dissabte una nova mobilització, massiva, per reclamar l'alliberament de Junqueras, dels set consellers empresonats i dels presidents de les entitats civils sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La marxa organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural, ha desbordat la ciutat. Segons la Guàrdia Urbana, 750.000 persones han assistit a l'acte d'avui.

Sota el lema "Llibertat presos polítics. Som república" milers de persones han ocupat des de les 5 de la tarda l'espina dorsal d'aquesta manifestació, el carrer Marina. La gent hi han acudit amb banderes independentistes i proclamant consignes com "Llibertat, presos polítics", o  "Puigdemont, el nostre president".

S'han pogut veure pancartes amb lemes com "Ja n'hi ha prou d'humiliacions, ja n'hi ha prou de mentides", "Exigim respecte i dignitat", "Units més que mai defensarem el nostre govern legítim" o "SOS Democracy". Els llaços grocs també han inundat els carrers.

 

 

 

 

La manifestació congestiona la ciutat

La manifestació teòricament ha començat a la cruïlla del carrer Marina i el carrer Pujades i baixava en direcció al mar fins a l'avinguda d'Icària, on s'ha instal·lat l'escenari i on s'han fet els parlaments.

Allà, s'hi han projectat fotografies i videos del president Puigdemont i dels seus consellers, i s'han llegit cartes de tots els consellers i dels líders de l'ANC i d'Òmnium empresonats.

Els consellers han agraït, a través de missatges enviats des de la presó i llegits per familiars o amics seus, el suport ciutadà rebut, i han fet una crida a la unitat i a "no defallir davant les actuacions de l'Estat".

També s'han llegit mostres d'agraïment dels líders de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que han assegurat: "Ens volien aïllar i ens han unit encara més".

 

La manifestació ha ocupat més espai del que es preveia en un primer moment i s'ha hagut de tallar l'Avinguda Diagonal. Els assistents a l'acte han omplert gairebé tot el carrer Marina, des de Travessera de Gràcia fins a l'avinguda Icària. En total, 3,3 quilòmetres de recorregut; 33 illes de cases.

A més, molta gent no ha pogut participar a la marxa, o ha arribat tard. El metro s'ha col·lapsat i era impossible accedir-hi.

 

Una manifestació amb dues capçaleres

La capçalera d'honor ha obert la manifestació amb els familiars dels empresonats i dels membres del govern que són a Brussel·les. Amb els familiars també hi anaven el dirigents de les entitats Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, juntament amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

Després, una segona capçalera amb representants polítics de formacions com ERC, el PDeCAT, la CUP, Catalunya en Comú o el PNB. També l'exsecretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín.

Ha destacat la participació de diverses colles castelleres i de geganters. S'ha pogut veure l'actuació dels castellers de Sant Cugat que han fet alguns castells dedicats a Raül Romeva que viu en aquesta població del Vallès Occidental.

 

 

Milers de llanternes en record dels presos

Quan faltava poc per fer-se fosc una cuca de llum ha inundat el carrer Marina. Eren les persones congregades a la marxa que amb les llanternes dels seus mòbils han il·luminat el carrer.

 

 

 


 

La manifestació s'ha convertit en una denúncia contra el "tracte indigne a Catalunya i les seves institucions" segons han sentenciat molts dels que han assistit a la marxa d'aquest dissabte. El sentiment general era que la ciutadania ha dit "prou" i ha sortit al carrer per reclamar "dignitat" i "respecte", a més de demanar la llibertat pels "presos polítics".

 

 

Al llarg del matí, havien sortit més de 900 autocars amb manifestants des de diversos punts del país fins a Barcelona.

ARXIVAT A:
Procés català Govern empresonat Article 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut