Passatgers amb mascaretes esperant el tren a l'estació d'Atocha a Madrid (Reuters/Susana Vera)

Un mes de l'estat d'alarma: clara tendència a la baixa de nous casos i de morts

El confinament no va fer baixar de seguida el nombre de casos, però a la llarga la disminució ha estat molt important
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Aquest dilluns ha fet un mes que el govern espanyol va declarar l'estat d'alarma. En principi, havia de durar quinze dies, però s'ha prolongat ja dues vegades pel mateix període.

Pedro Sánchez ha aconseguit fins ara que el Congrés de Diputats aprovés dues pròrrogues, però creu que n'hi haurà més.

L'estat d'alarma significa l'assumpció pel govern espanyol del poder sobre tots els organismes de l'Estat, però també pot establir noves obligacions per a entitats privades.

Amb l'estat d'alarma també es va establir el confinament total. Ja hi havia milers de persones infectades amb el SARS-CoV-2 i durant els primers dies es va disparar el nombre de casos diagnosticats.
 

Nous casos a la baixa

El confinament era imprescindible per frenar els contagis. Entre altres coses, perquè hi ha molts malalts asimptomàtics que no saben que tenen el virus però que el poden transmetre.

Calia reduir l'anomenat "nombre bàsic de reproducció" o "Ro", la mitjana de nous casos que generarà una persona infectada durant el període de contagi. Quan està per sota d'1, l'expansió es frena. A Catalunya, l'índex havia arribat a estar al voltant de 8. L'última setmana havia baixat per sota d'1. Es calcula que ara és 0,84.

El confinament no podia fer baixar de seguida el nombre de casos diagnosticats, perquè el període d'incubació és de fins a 14 dies. Moltes persones que s'havien infectat abans de confinar-se mostraven símptomes uns quants dies després. Per això, l'augment dels casos no es va desaccelerar pràcticament fins a finals de març. Tant a Catalunya com a Espanya, com mostren aquests dos gràfics.
 

Evolució del percentatge diari d'augment de casos a Catalunya

Evolució del percentatge diari d'augment de casos a Espanya


Al voltant de la setena part dels contagiats són personal sanitari, molt més exposat al contagi.

També es va reduir el nombre de morts diaris, com es veu en aquest gràfic.

 

Evolució percentual del creixement del nombre de morts a Catalunya


El confinament també ha evitat el col·lapse dels centres sanitaris, si bé va anar de poc. Una de les claus va ser l'augment, en una mica més del 50%, del nombre de llits disponibles a Catalunya, que va passar de 13.223 a 20.700. Es van habilitar hotels i pavellons. Per això, ara hi ha més de 4.000 llits buits.

 

Evolució de pacients ingressats en llits de crítics


Un alte efecte notable ha estat la gran disminució de la contaminació, degut bàsicament al trànsit escàs.
 

La tendència a la baixa es referma

A Catalunya, les últimes dades indiquen que 34.726 persones s'han contagiat del SARS-CoV-2 i 3.538 han mort. Hi ha hagut 15.602 altes. En les últimes hores hi ha hagut 699 contagis nous i 96 morts per la pandèmia arreu del país. Són xifres que refermen la tendència a la baixa.

Les últimes dades a Espanya indiquen que des del 31 de gener, en què es va declarar el primer cas, 169.496 persones s'han contagiat de Covid-19 a Espanya. La malaltia, a més, ja ha causat 17.489 víctimes mortals, però les morts registrades aquest diumenge han estat 517, la segona millor xifra des del pic de 950 assolit el 2 d'abril.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut