
Un mes de protestes a Múrcia pel conflicte del soterrament de l'AVE
Els veïns reclamen que l'alta velocitat arribi soterrada a la ciutat, tal com les administracions havien acordat
L'arribada de l'AVE a Múrcia ha posat en peu de guerra els veïns de la ciutat, sobretot els del barris del sud. Des de fa més d'un mes es manifesten diàriament i ara traslladaran les seves reivindicacions a Madrid. Unes reivindicacions històriques que van arribar a congregar 50.000 persones el 30 de setembre, segons els organitzadors.
El que ha encès el to de les reivindicacions, que des de fa anys reclamen el soterrament de les vies que travessen la ciutat, ha estat l'incompliment de l'acordat el 2006 entre el govern espanyol, el murcià i l'Ajuntament: no ho farà soterrada, com estava previst, sinó en superfície, el primer semestre del 2018.

La tensió va arribar a moments àlgids el 3 d'octubre, amb càrregues policials per desallotjar els veïns concentrats a les vies. També hi ha hagut aldarulls, desperfectes en el material de les obres, diversos detinguts i un tall de quatre dies del servei ferroviari per reparar els danys causats. Fins i tot s'han denunciat agressions a periodistes.

La Plataforma Pro Soterrament assegura que les reclamacions dels veïns sempre han estat pacífiques i que s'hi han afegit grups violents, que s'han aprofitat de les protestes. Un fet que denuncien.
El ministre de Foment va arribar a alertar que el contractista de les obres podria renunciar a fer-les si continuaven els incidents i, llavors, no s'executaria el soterrament. De moment, s'han parat.

El per què de les protestes: el "mur" i el no soterrament
El govern espanyol assegura que l'alta velocitat en superfície és provisional i que no se'n pot retardar l'arribada perquè és clau per l'economia de la zona. Per rebaixar la tensió, s'ha compormès a avançar les obres del soterrament de l'AVE al 15 de novembre i, de moment, cobrir 530 metres. Les obres havien de començar el 2020 i estava previst que acabessin el 2023, cinc anys després de l'arribada del servei .
Els veïns, però, temen que la promesa es torni a incomplir. També temen que el "mur", com l'anomenen ells, es converteixi en definitiu.
El "mur" són les pantalles acústiques que s'ha començat a instal·lar a banda i banda de la via per protegir les vivendes i comerços que són a pocs metres. Està previst que faci 9 quilòmetres de llarg i per uns 5 metres d'alt. Això, segons els veïns, deixarà encara més aïllats les cent mil persones que viuen a l'àrea sud de la ciutat. S'hi tallaran els passos a nivell, per cotxes i persones, però hi ha prevista la instal·lació d'una passarel·la per a peatons que els permetrà accedir al centre.

Tot i aconseguir fites importants, la Plataforma Pro Soterrament ha previst una concentració el 28 d'octubre a Madrid amb el lema "Duguem el mur a Madrid. No a l'AVE en superfície i soterrament ja!". Diuen que seguiran fins que se satisfaci la seva reclamació i per evitar nous incompliments.