Un mes després d'una pedregada històrica: "Pot tornar a passar avui o demà"
Un dia entre setmana gairebé hi ha tanta gent caminant pel carrer com per les teulades. Són operaris que treballen. Aquesta és la imatge que es reprodueix als carrers del nucli urbà de Sant Pere de Torelló. Un mes després d'aquella mitja hora de malson del passat 2 d'agost, els efectes de la pedregada són totalment visibles.
Un 80% dels habitatges han tingut danys. Al voltant d'un miler. La gran majoria són cases d'entre dues i tres plantes.
Els que han tingut més sort són els que tenen una assegurança que els ha respost amb força rapidesa, cosa que els ha permès iniciar els treballs de rehabilitació de les teulades.
També n'hi ha, però, que han d'esperar mentre conviuen amb plàstics que tapen els forats del sostre i galledes situades estratègicament per fer front a les goteres.
És el cas d'en Ramon Güell Fluvià, un veí que va veure com s'enfonsava la claraboia i un fals sostre de casa seva i deixava les escales totalment al descobert. Avui hi té posada una lona per tapar el forat d'uns 10 metres quadrats.
El segon pis de casa no té electricitat, hi ha parets amb la pintura escrostonada, taques d'humitat, i alguns baixants han quedat destrossats: "Encara estem recopilant pressupostos per poder-ho presentar a l'assegurança. Quan vingui el paleta mirarem què es pot fer."
"Haurem de fer alguna cosa molt ben feta perquè una pedregada com aquesta pot tornar a passar avui, demà o qualsevol dia."
Per agilitzar els tràmits, l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha concedit en aquest mes unes 800 llicències d'obres exprés mitjançant una declaració de responsabilitat que permet als veïns actuar amb immediatesa a les seves pròpies teulades.
A més, aquest dilluns 2 de setembre s'envien les més de 400 peticions individuals d'habitatges que han tingut danys severs al govern d'Espanya per aconseguir que el poble sigui declarat com a zona d'afectació greu, el que abans es coneixia com a zona catastròfica.
El primer balanç apunta que el cost de l'impacte de la pedregada ronda els 50 milions d'euros.
Els equipaments municipals, més d'una trentena, també han tingut afectacions: el pavelló esportiu, dipòsits d'aigua, oficines...
Ara bé, el principal maldecap és l'institut escola Josep Maria Xandri, i és que les feines de rehabilitació de la teulada i algunes parts de l'interior que han quedat malmeses avancen a contrarellotge per aconseguir que el 9 de setembre els 300 alumnes del municipi puguin començar el curs amb un mínim de normalitat.
Parlem amb en Jordi Fàbrega, l'alcalde de Sant Pere de Torelló: "L'objectiu a l'escola és enretirar tota la teula trencada, posar una capa de formigó a sobre i una planxa que servirà per a la pròxima teulada que construirem més endavant. La idea és que tot això estigui enllestit aquesta setmana."
Des que va passar la pedregada, l'institut escola "ha estat una prioritat tant per part de l'Ajuntament com de la Generalitat", assegura Fàbrega.
El fibrociment, un maldecap més
Fora del nucli urbà, tant en masies com en naus industrials la marca de la pedra també es veu a primer cop d'ull i l'activitat ha quedat alterada.
En molts casos el sostre era de fibrociment. Les feines per substituir-lo, uns 70.000 m², també estan en marxa, però el ritme no és el mateix que el de les obres convencionals per l'especialitat tècnica que es requereix.
Només entrar en una d'aquestes naus, a Tallers Vergés, ja es veu el sostre completament perforat per la pedra. En José Garcia, el responsable, explica com ha canviat la feina en l'últim mes. Ara han de protegir amb lones tota la maquinària.
"N'hi ha que s'han espatllat o bé que encara no hem aconseguit assecar la seva humitat a conseqüència de l'aiguat, però per sort també n'hi ha que funcionen des del primer dia."
"Comencem a treballar a quarts de set del matí. Si el dia abans no ha plogut, perfecte, destapem les màquines i engeguem les que encara funcionen", explica Garcia. "Quan acabem la jornada, doncs tornem a tapar amb lones totes les màquines."
La pluja, però, ho pot fer anar tot en orris: "La setmana passada va ploure un dia i ens vam passar mig matí traient aigua de tot arreu".
Un mes després, el poble sencer fa mans i mànigues per intentar refer-se d'una pedregada d'una magnitud que els més vells no havien viscut mai. Les feines de rehabilitació en habitatges, masies, naus industrials i equipaments municipals avancen tan de pressa com poden.
Jordi Fàbrega, l'alcalde, es mostra molt satisfet per la solidaritat i la capacitat de reacció de tot el poble tenint en compte, a més, la dificultat afegida que la pedregada hagi succeït en ple mes d'agost.
"Aquella setmana del dia 15, la Mare de Déu d'Agost que en diem, es paralitza tot. Cal fer una reflexió com a país", apunta.
"Tots volem fer vacances en unes dates molt concentrades, però això que ens ha passat a Sant Pere de Torelló pot passar en qualsevol punt del país en dates com aquestes i que no es pugui trobar gairebé a ningú..."
L'alcalde ho té clar: "Hem tingut una bona reacció per part de totes les institucions, però ens hem trobat amb administracions i empreses funcionant a mig gas, i això no ens ho ha posat gens fàcil."