Ramon Valls, metge reinfectat de l'hospital de Palamós (CCMA)

Un metge de Palamós reinfectat de Covid, cas d'estudi a tot el món

És un dels pocs casos que la segona reinfecció de Covid és més greu que la primera, fet que trenca els esquemes de la immunitat
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les reinfeccions per coronavirus encara són una incògnita i els especialistes alerten que és massa aviat per descriure com es comporta el virus. Fins ara s'han publicat estudis de sis casos de reinfecció al món, tot i que n'hi ha més en estudi. Un dels casos que s'estudia és el d'un metge de Palamós, reinfectat de Covid, perquè és un dels pocs casos que, sense patologies prèvies, la segona infecció ha estat més greu que la primera.

De moment, les reinfeccions són molt improbables, gairebé anecdòtiques, entre les més de 40 milions d'infeccions al món, però ha passat massa poc temps per entendre bé com funciona la immunitat a aquest virus. La resposta d'anticossos és molt heterogènia.

 

En el cas de les reinfeccions, la segona vegada sol ser molt més lleu que la primera, però no en el cas de Ramon Valls, el metge reumatòleg de l'Hospital de Palamós que fa pocs dies que ha tornat casa de l'hospital. TV3 ha parlat amb ell i el seu missatge al personal sanitari com els que ja han tingut la malaltia, és clar

"No s'ha d'abaixar la guàrdia, que malgrat que l'hagis passat un cop hi ha la possibilitat que la puguis patir una altra vegada."

 

Ramon Valls es recupera a la seva casa de Palamós (CCMA)

 

Ramon Valls es va infectar de Covid el mes de març, ho va superar sense gaires problemes i al cap de quatre mesos, a l'agost, va tornar a contagiar-se. Va ser una sorpresa i més quan la segona vegada va ser molt més greu que la primera.

"Com que ja em trobava malament, la meva senyora, que és advocat, va fer el diagnòstic, va dir: "Tens febre, no sents olor, no sents gust: tens el Covid."
Va ser sorprenent. Hi ha un dubte raonable. Els símptomes són compatibles però és un segon cop, no és normal. I sí, sí, un PCR positiu i un quadre clínic seriós."

De seguida el seu cas dels pocs que hi ha al món, ha estat objecte d'estudi per l'equip del doctor Bonaventura Clotet, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, i que aviat es publicarà.

"De Can Ruti em van trucar perquè soc un reinfectat, el primer reinfectat occidental que hi havia, amb la característica que el primer episodi va ser fluix i el segon episodi ha estat greu."

Aquest és el fet que trenca els esquemes dels principis immunològics d'aquest virus, si un cop ha passat la malaltia es generen anticossos i quant duren.

 

L'altre punt és, a més de la gravetat del segon episodi, que Ramon Valls té 62 anys, no té cap patologia prèvia, ha estat sempre molt esportista i no pren cap medicament. Com ell, només hi ha publicats dos casos al món: el d'un noi de 25 anys de Reno, a Nevada, recollit fa 5 dies a la revista The Lancet, i el d'un home de 46 anys de Quito, a l'Equador.

"He tingut tot un 'pool' de recercadors al darrere meu estudiant el meu cas perquè hi havia la por que hi hagués en el meu cos una immunitat que afavorís que el virus actués de forma inversa, en comptes d'agafar defenses facilitar l'actuació del virus. Només em faltaria un tercer episodi."

Precisament veure si el coronavirus genera els mecanismes de la immunitat és el motiu dels estudis. El doctor Mark Pandori, director la investigació publicada a The Lancet, apunta que hi ha diverses hipòtesis per explicar aquestes reinfeccions més virulentes.

Una, que les defenses generades en la primera infecció, en comptes de protegir, aplanin el camí d'una segona soca del virus; que la segona soca sigui més virulenta que la de la primera infecció i les defenses adquirides no hi puguin respondre o no se n'hagin creat de suficients. Finalment, una tercera possibilitat, però més improbable segons Pandori, que la primera infecció sigui de dues soques, i que primer se n'activi una i el cap d'un temps l'altra.

 

Reinfectar-se de Covid és poc probable però no impossible, un dels casos és el metge raon Vall de Ralamós (CCMA)

 

Per la tranquil·litat del doctor Valls, ara ha comprovat que ha generat defenses a la Covid.

"Aquest cop hem pogut comprovar que he desenvolupat anticossos, que tinc immonuglobulines G, en principi sí que he adquirit una defensa que potser el primer cop no vaig adquirir com ara."

Després de gairebé dos mesos a l'hospital, a poc a poc es va recuperant de les seqüeles.

"Soc una persona que faig i he fet molt d'esport fins que em va arribar això i en aquests moments em costa fer un quilòmetre a un ritme com el feia abans. Ara ja fa uns dies que soc a casa i he pogut anar incrementant la meva activitat, però estic molt lluny de fer el que habitualment feia."

Altres casos publicats de reinfecció

Existeix un altre cas publicat, d'una dona neerlandesa de 89, que tenia un tipus de càncer que afectava el seu sistema immunitari (macroglobulinèmia de Waldenström) que el setembre va morir, sense poder superar la segona infecció del virus. És el primer cas de mort en un reinfectat però, segons els experts, no es pot comparar amb els altres.

En el primer cas de reinfecció detectat a Hong Kong a l'agost, i el primer cas detectat a Europa, d'una dona de 51 anys de Lovaina, a Bèlgica, la malaltia va ser molt més lleu en el segon que en el primer contagi, fins i tot asimptomàtic en el cas xinès.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Ciència Salut Investigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut