Un metge denuncia la mort d'una dona amb càncer de mama tractada amb una pseudoteràpia
- TEMA:
- Salut
Un metge de l'Institut d'Oncologia de Girona i de l'Hospital Trueta denuncia la mort d'una dona amb càncer després de sotmetre's a una pseudoteràpia.
La pacient va arribar al servei d'urgències del Trueta amb el pit putrefacte per una greu infecció, després d'haver rebutjat el tractament mèdic i confiar en un pseudoterapeuta de Barcelona.
L'oncòleg Joaquim Bosch ha denunciat el cas al seu compte de Twitter. Explica que ara fa mig any la dona, que encara no tenia quaranta anys, va anar a urgències per la febre que li havia provocat la infecció al pit.
En veure que tenia literalment el pit podrit ella va respondre que el suposat terapeuta li havia assegurat que era un bon senyal, "que si surt fora de la pell és bo perquè significa que s'està oxigenant".
Els oncòlegs van decidir operar-la però la dona, amb una metàstasi avançada als ossos, va morir ara fa dues setmanes
Bosch explica que ha volgut fer públic el cas per denunciar aquests curanderos, que "juguen amb la vida i la salut de les persones".
Assegura que si això ho hagués dit un metge "acabaria entre reixes" i reclama al Ministeri de Salut que endureixi la llei contra aquest col·lectiu per protegir la gent dels seus enganys.
Estudien denunciar el terapeuta
El Departament de Salut de la Generalitat, per la seva banda, ja ha obert un expedient per investigar els fets i el col·legi de Metges de Girona està estudiant denunciar el pseudoterapeuta que tracta el càncer amb l'anomenada "medicina ortomolecular".
Creuen que enganya els pacients amb un tractament fals i fa intrusisme professional.
Els metges alerten de les pseudociències
El doctor Bosch ho va denunciar aquest dijous amb l'etiqueta #StopPseudociències, una etiqueta que durant tot el dia va aplegar denúncies i comentaris, amb alguns metges que n'alertaven dels perills.
No és un cas aïllat i molts metges ja fa temps que denuncien que cada cop es troben més amb pacients que els arriben quan el càncer ja està en un estat molt avançat després d'haver-se sotmès a diferents pràctiques de medicina alternativa.
El col·legi de metges de Catalunya ha fet públic un document de bones pràctiques on recorden que les teràpies complementàries mai poden substituir els tractaments mèdics validats, com la quimioteràpia o la radioteràpia. I han publicat un decàleg de 10 principis a tenir en compte.