Un metre de distància entre persones en bars i esglésies d'Itàlia pel coronavirus
El Duomo ha reobert, però tant els locals de restauració com els llocs de culte de les zones més afectades han de garantir que no hi hagi aglomeracions
Per frenar l'expansió del coronavirus, Itàlia ha ordenat per decret que els clients dels bars i restaurants de les zones més afectades hagin de mantenir una distància mínima d'un metre entre ells.
La mesura forma part del pla de xoc aprovat pel govern de Giuseppe Conte i vincula els pubs i establiments de restauració de l'anomenada "zona groga" del coronavirus: les regions de l'Emília-Romanya, la Llombardia i el Vèneto i les províncies de Pesaro i Urbino i Savona.
El decret del govern italià estableix que els establiments hauran d'impedir l'amuntegament de gent i "garantir als clients la possiblitat de respectar la distància d'almenys un metre entre els visitants".
La mateixa ordre és vigent per a museus, altres institucions culturals i també llocs de culte.
Un país dividit en tres zones
El govern italià ha dividit el país en tres zones: la vermella, epicentre del brot, a la Llombardia i el Vèneto, on hi ha deu municipis que continuen aïllats; la groga, on hi ha restriccions, però més suaus; i la resta del país.
A la "zona vermella", on viuen 50.000 persones, s'ha prorrogat com a mínim fins al 8 de març el tancament de comerços, museus i escoles.També s'han suspès els esdeveniments públics de qualsevol mena. I només obren les oficines públics i empreses que hagin de fer una tasca "essencial i estrictament necessària".
A Milà, el Duomo ha reobert aquest dilluns al públic, però les escoles i universitats continuen tancades i moltes empreses practiquen el teletreball.
Classes no presencials pel coronavirus
Per a molts estudiants del nord d'Itàlia ha començat la segona setmana sense classe presencial. A la zona groga, el scentres educatius també es mantindran tancats fins almenys diumenge.
Davant una situació que s'allarga, alguns centres que han optat per llançar-se a l'entorn educatiu digital. Es fa ús de serveis com Skype, Microsoft Teams i Google Classroom, es mana fer jocs de matemàtiques online o s'envien els deure sobre Dante per WhatsApp.
Itàlia, amb més de 2.000 afectats i més de 50 morts, tots gent gran o amb patologies prèvies, és el país d'Europa on el coronavirus ha fet més mal, seguit de lluny per Alemanya, França i Espanya.
Merkel, sense encaixada de mans
Una de les mesures de prevenció del contagi l'ha fet aquest dilluns el govern alemany. El ministre de l'Interior, Horst Seehofer, ha refusat encaixar la mà que li adreçava la cancellera, Angela Merkel, durant una reunió. En adonar-se del que passava, tots dos han somrigut en el moment, que han pogut captar les càmeres.
No saludar-se amb una encaixada de mans és una de la recomanacions per prevenir el contagi del coronavirus responsable del Covid-19. La fonamental és rentar-se les mans bé i sovint. I, precisament, el govern britànic ha donat un consell pràctic a la ciutadania per fer correctament aquesta neteja. Per no fer una rentada massa ràpida i ineficient, recomana que, mentre es fa el gest, es canti l'himne nacional o el "Moltes felicitats".
Cantar l'himne nacional o el "Moltes felicitats", suggeriments del govern britànic als ciutadans per mesurar el temps que cal per rentar-se bé les mans contra el coronavirus pic.twitter.com/wneRD2F2cU
Sergi Mulero (@sergimulero) March 2, 2020
El Parlament Europeu també ha endurit les mesures de precaució i ha suspès els esdeveniments i les visites a les instal·lacions durant tres setmanes. De moment, però, manté tot l'activitat parlamentària:
Suspesos al Parlament Europeu pel coronavirus 130 actes de les pròximes 3 setmanes que havien d'atreure fins a 7.000 persones.
Jordi Baró Ruibal (@jordibaro) March 2, 2020
Es manté, però, tota l'activitat parlamentària, inclòs el ple d'Estrasburg de la setmana vinent.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutItàlia