Un miler d'individus haurien evitat l'extinció de l'espècie humana fa 900.000 anys
Un estudi d'antropologia genètica publicat a Sience apunta que la població dels nostres avantpassats va passar un coll d'ampolla de més de 100.000 anys durant el plistocè
Els avantpassats humans van estar a punt d'extingir-se fa 900.000 anys. És la conclusió d'un estudi genòmic publicat per la revista Science que, després d'analitzar la seqüència del genoma de 3.154 individus actuals, sosté que la població antiga va arribar a tenir tant sols 1.280 exemplars.
Els resultats de l'estudi apunten que els primers avantpassats humans van travessar un coll d'ampolla profund i prolongat entre principis i mitjans del plistocè, en què poc més d'un miler d'individus reproductors van mantenir la població durant més de 100.000 anys.
Els motius que se suggereixen com a desencadenants d'aquest descens són eminentment climàtics: les glaciacions d'aquesta època van provocar canvis en les temperatures, sequeres greus i la pèrdua d'altres espècies que podrien haver servit com a aliment per als avantpassats humans.
L'investigador de genòmica evolutiva i funcional de la Universitat Normal de l'Est de la Xina (ECNU) i principal autor de l'estudi, Yi-Hsuan Pan, assegura que aquest estudi innovador obre un nou camp en la investigació de l'evolució humana:
"Evoca moltes preguntes, com els llocs on van viure aquests individus, com van superar canvis climàtics catastròfics i si la selecció natural durant el coll d'ampolla va accelerar l'evolució del cervell humà."
Molts experts posen en dubte les conclusions de l'estudi. L'antropòleg Eudald Carbonell, en declaracions a Catalunya Ràdio, s'ha mostrat escèptic amb els mètodes estadístics utilitzats i considera que cal contrastar els resultats:
No ho poden demostrar. És una hipòtesi ben plantejada, probable a nivell genòmic, però que necessita contrastació empírica en el terreny.
Aquest vídeo del canal 324 amplia la informació sobre l'estudi:
- ARXIVAT A:
- Ciència