Autopista plena de gent que fuig de Florida per l'huracà Milton, aquest dimarts a Geòrgia (EFE)

Un milió d'evacuats a Florida per l'huracà Milton: "És qüestió de vida o mort", alerta Biden

Meteoròlegs i autoritats, alerten de la potència amb què pot arribar aquest huracà, mentre s'està evacuant la població que viu a la zona de Tampa
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Estats Units

12 dies després de l'huracà Helene, ha tornat el pànic a Florida, als EUA, per l'arribada imminent de l'huracà Milton, que aquest dimarts ha pujat en un temps rècord a la màxima categoria, la 5, i amenaça de ser encara molt pitjor.

Amb vents sostinguts superiors als 250 km/h, es preveu que arribi a l'altura de la ciutat de Tampa entre aquest dimecres a la nit i la matinada de dijous, hora local, i per això s'està evacuant la població de la costa.

Els efectes es preveuen tan devastadors que el mateix president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat a la població que hi viu que no dubtin a marxar:

"Als afectats per les ordres d'evacuació, marxeu ara, ara, ara. És una qüestió de vida o mort, literalment, qüestió de vida o mort."

Més d'un milió de persones de la zona han rebut l'ordre de marxar de casa, cosa que ha provocat embussos a les autopistes i falta de combustible en almenys una de cada 5 gasolineres.

Imatge de satèl·lit de l'huracà Milton entre Mèxic, Cuba i els Estats Units, aquest dimarts (Reuters)

Pot ser el pitjor huracà de les últimes dècades

Els meteoròlegs calculen que, si no s'afebleix molt abans d'arribar, serà el pitjor huracà en dècades i provocarà onades de fins a 3 metres que entraran terra endins i s'ho enduran tot al seu pas.

La trajectòria i la potència inusuals d'aquest huracà han sorprès i han espantat els meteoròlegs més veterans, com és el cas de John Morales, de la cadena NBC, a qui se li ha trencat la veu quan ho explicava en directe:

"És un huracà increïble, increïble, increïble! Ha baixat...  ...  ha baixat 50 mil·libars en 10 hores... Ho sento, em disculpo, és terrible."


"Si decidiu quedar-vos, morireu"

Les autoritats també estan espantades i s'han esforçat per transmetre la gravetat del moment a la població, com és el cas de l'alcaldessa de Tampa, Jane Castor, que ha qualificat la situació de "catastròfica":

"És literalment catastròfic, i puc dir sense dramatitzar que, si decidiu quedar-vos en una de les àrees que s'han d'evacuar, morireu."

Les zones on s'ha decretat evacuació obligatòria són els comtats de la costa, principalment el de Hillsborough, el de Lee i el de Pinellas, que inclou la ciutat de Saint Petersburg.

L'agència Reuters ha entrevistat Michael Tylenda, un home que estava de visita a Tampa per veure el seu fill i que no ha dubtat a marxar immediatament:

"Hi ha hagut molta gent aquí que s'ha volgut quedar a casa seva i que s'han ofegat. Simplement no val la pena, la casa es pot substituir i les coses es poden substituir."

Soldat de l'exèrcit en una zona inundada pel pas de l'huracà Milton, aquest dimarts a Celestun, a Mèxic (Reuters)

Passa a prop del Yucatán i de Cuba

L'huracà Milton ha passat fregant la península de Yucatán, on només ha provocat algunes destrosses, ha afectat lleument Cuba i en les últimes hores s'ha desviat cap al sud, i segons alguns meteoròlegs, com el mateix Morales, podria arribar més al sud del previst:

"Hi ha hagut ajustos importants en comparació amb fa 72 hores, però els models mostren una arribada a Sarasota, al sud de Tampa, i, per tant, el punt previst no s'ha mogut gaire."

Agreujat pel canvi climàtic

Aquest huracà, que està previst que travessi Florida d'oest a est, s'ha generat al golf de Mèxic, i ha passat de categoria 1 a 5 en només 24 hores: s'ha convertit així en el tercer huracà de generació més ràpida mai registrat a la zona atlàntica.

Tant Morales com Daniel Gilford, del grup de recerca Climate Central, atribueixen la potència de Milton al canvi climàtic, que ha escalfat molt la superfície de l'aigua del golf de Mèxic:

"Aquestes temperatures extremadament càlides a la superfície del mar proporcionen el combustible necessari per a la ràpida intensificació que hem vist en el cas de l'huracà Milton."

Per això reclamen que la gent sigui conscient que són fenòmens climàtics que s'estan agreujant a causa dels gasos d'efecte hivernacle que emetem els humans a l'atmosfera i que estan provocant la crisi climàtica.

 

Un home protegeix les finestres d'una casa amb panells de fusta, aquest dimarts a Orlando, a Florida (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Estats Units Crisi climàtica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut