La dimensió de la cimera i la seva posada en escena estan al servei d'una idea: que es configura un món multipolar (Kremlin/DPA/Europa Press)

Un missatge a Occident: Putin i Xi festegen plegats "l'amistat sense límit" russoxinesa

La cimera de Pequín reforça els lligams dels dos països davant l'Occident "decadent"

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Carles Peris, director i presentador del programa "Món"

Joan Carles Peris Farrés

Cap de la secció d'Internacional d'Informatius de TV3

@joancarlesperis
Actualitzat

La cimera de Pequín entre Vladímir Putin i Xi Jinping projecta al món una imatge inequívoca de la fortalesa de "l'amistat sense límit" entre la Xina i Rússia.

Putin ha escollit Pequín com a primera destinació internacional després de prendre possessió per enèsima vegada de la presidència russa per demostrar que, malgrat tot, no està aïllat.

Les sancions, els embargaments i fins i tot l'ordre d'arrest dictada contra ell pel Tribunal Penal Internacional poden fer pensar que el líder del Kremlin està cada cop més sol.

Al contrari, reforçant la seva relació amb la primera potència del futur més o menys immediat aconsegueix situar Rússia com una potència que continua pesant en el món.


Vocació de controlar sectors estratègics

Els acords signats a Pequín diuen que la Xina i Rússia treballaran conjuntament per garantir la seguretat econòmica i energètica dels dos països, i vetllaran per l'estabilitat de la cadena de la indústria energètica global i dels seus subministraments.

A més, es donaran suport mútuament en els grans projectes energètics en què treballen les empreses russes i xineses arreu del món. En matèria de l'ús civil de l'energia nuclear, les dues parts han acordat també aprofundir en la cooperació.

El diàleg ha baixat fins i tot a sectors concrets, com el de l'automòbil: Putin ha donat la benvinguda a Rússia als vehicles elèctrics xinesos, mentre que fa només uns dies els Estats Units els aplicaven una gran pujada d'aranzels i a Europa causen també inquietud per l'impacte que poden tenir en la indústria automobilística.


Millorar les relacions en Defensa

No passa desapercebuda la declaració de voler anar més enllà en el sector de la defensa, enfortint els lligams militars.

La inquietud occidental, en aquest terreny, és que la Xina faci el pas que el secretari d'estat nord-americà Antony Blinken va demanar fa unes setmanes a Pequín que s'abstingués de fer: donar suport militar a Putin en la guerra d'Ucraïna.

De la cimera d'aquests dies no es desprèn que Xi hagi deixat de fer funambulisme diplomàtic, amb declaracions amistoses cap a Putin, però sense comprometre's a subministrar material bèl·lic a l'exèrcit rus.

El text que s'ha difós diu que les dues parts creuen que el conflicte ucraïnès s'ha de resoldre, al final, políticament, i que s'oposen a una confrontació que s'allargui més en el temps i que corri el risc de descontrolar-se.

En tot cas, no és anecdòtic que el nou ministre de defensa, Andrei Beloúsov, així com el seu predecessor Serguei Xoigú --ara secretari del Consell de Seguretat-- formin part del seguici rus i que s'hagin anunciat maniobres militars conjuntes.

No és anecdòtic que el nou ministre de Defensa rus formi part del seguici (Kremlin/DPA/Europa Press)

Reforçar-se militarment contra l'adversari comú: Occident

En correspondència amb la posició xinesa respecte a Ucraïna, Pequín espera també comprensió de Moscou per les seves aspiracions geoestratègiques a l'Indopacífic.

Les tensions marítimes a la zona són cada cop més freqüents. Segons el New York Times, els Estats Units estan bastint, amb els seus aliats --Filipines, Taiwan, Corea del Sud, Japó i Austràlia-- una mena d'arc de seguretat al Pacífic per frenar qualsevol intent expansionista xinès, especialment la intenció mai descartada per part de la Xina de recuperar la sobirania de Taiwan.

Xi i Putin han condemnat aquest tipus de moviments, i han atribuït a l'administració nord-americana un comportament cada cop més agressiu.

En la declaració conjunta acusen Washington de violar l'equilibri nuclear estratègic i de desplegar nous programes d'armes convencionals d'alta precisió per amenaçar tant Moscou com Pequín.


Volen una nova hegemonia pels nous temps

La dimensió de la cimera i la seva posada en escena estan al servei d'una idea: que es configura un món multipolar, on l'aliança entre Rússia i la Xina configura un bloc de conveniència davant l'Occident "decadent" --com li agrada qualificar-lo a Putin-- liderat pels Estats Units.

I en aquest món els valors democràtics no cotitzen a l'alça. Els autòcrates, els règims híbrids i els populismes de tota mena s'obren pas en totes les latituds, alhora que els discursos agressius i els pressupostos de defensa es disparen a escala global.

Putin referma els lligams econòmics i energètics amb la Xina

En la segona jornada del viatge, s'han centrat en temes econòmics:

ARXIVAT A:
RússiaXinaVladímir Putin
Anar al contingut