Iot de luxe Al Raya, que va amarrat a Barcelona el 2021 (ACN/Lluís Sibils)

Un multimilionari contamina en 90 minuts més que una altra persona en tota la vida, segons Oxfam

Un informe d'Oxfam Intermón quantifica les emissions de les inversions, els avions privats i els iots de luxe de les 50 persones més riques del món
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient i crisi climàtica

Les 50 persones més riques del món generen de mitjana més emissions de carboni en una hora i mitja --a través de les seves inversions, avions privats i iots de luxe-- que una persona mitjana en tota la seva vida.

Així ho denuncia un nou informe d'Oxfam Intermón, titulat "La desigualtat de les emissions de carboni mata". L'estudi es publica el mateix dia que l'Organització Meteorològica Mundial ha alertat que la concentració de gasos d'efecte hivernacle va tornar a trencar tots els rècords l'any 2023.


Els vols privats i els iots

L'informe assenyala que, en un any, els 50 multimilionaris més rics del mon fan 184 vols privats cadascun, 425 hores a l'aire. Una persona mitjana trigaria 300 anys a generar el mateix volum d'emissions.

Jet privat (Ivan Chumakov / Pexels)

Els iots d'aquests multimilionaris contaminen encara més: generen en un sol any la mateixa quantitat de carboni que emetria qualsevol altra persona en 860 anys.


Bezos, la família Walton i Carlos Slim

Alguns exemples: els dos avions privats de Jeff Bezos, fundador d'Amazon, van passar prop de 25 dies a l'aire en un període de 12 mesos i van emetre el mateix volum de carboni que generaria un treballador d'Amazon als Estats Units en 207 anys.

La família Walton, hereva de la cadena de supermercats Walmart, té 3 iots de luxe. En un any, aquestes tres embarcacions van generar una petjada de carboni equivalent al total d'emissions que produeixen els 1.700 treballadors de les seves botigues.

El magnat mexicà Carlos Slim va fer en un any 92 viatges en el seu avió privat, l'equivalent a donar la volta al món cinc vegades.

El fundador d'Amazon va comprar The Washington Post el 2013 per 250 milions de dòlars i és un dels noms propis que apareixen a l'informe (Europa Press/Paul Ellis)

Les inversions contaminen encara més

Els multimilionaris tenen un estil de vida molt contaminant, però les inversions que fan contaminen encara més. En concret, 350 vegades més.

L'informe revela que prop del 40% de les inversions dels multimilionaris es fan en indústries molt contaminants com el petroli, la mineria, la indústria del transport i el ciment.


El pressupost de carboni

El pressupost de carboni és la quantitat de CO2 que es pot emetre a l'atmosfera sense generar un augment de la temperatura mitjana global per sobre d'1,5 graus centígrads. Amb el ritme actual d'emissions, es preveu que aquest pressupost s'acabi en 4 anys.  

Intermón ha fet el càlcul següent: si totes les persones del planeta generessin tantes emissions com l'1% més ric --format per 77 milions de persones--, el pressupost de carboni s'acabaria en menys de 5 mesos.

I si ho fessin al ritme del que contaminen els jets privats i els súperiots d'un multimilionari, el pressupost s'esgotaria en només 2 dies.

 

Els més pobres pateixen més la crisi climàtica

Des d'Oxfram Intermón, la responsable de països fràgils, Lourdes Benavides, posa de manifest que els països i comunitats més pobres són els que han contribuït menys a la crisi climàtica, però, en canvi, són els que en pateixen les conseqüències més perilloses.

Fins a l'extrem que indrets com l'arxipèlag de Tuvalu, a l'oceà Pacífic entre Hawaii i Austràlia, estan amenaçats de desaparèixer en les pròximes dècades.

Com els rics contaminen els pobres

L'informe també posa xifres a com la contaminació provocada pels més rics ha perjudicat els més pobres.

Intermón assegura que, des del 1990, les emissions de l'1% més ric han provocat pèrdues de collites que podrien haver alimentat 14,5 milions de persones cada any entre el 1990 i el 2023.

A més, l'ONG calcula que, des d'ara i fins l'any 2120, vuit de cada deu morts causades per la calor extrema tindran lloc en països de renda baixa.

Quan estem a les portes de la COP29, que es farà al novembre a Bakú, l'ONG denuncia que els països rics han incomplert de manera reiterada el seu compromís de finançar les millores climàtiques.

L'empresari Carlos Slim és un dels altres noms de multimilionaris que apareixen a l'informe (Reuters)

Impostos als que tenen més

Per això urgeixen a posar en marxa impostos permanents als que tenen més, tant persones com empreses, i fins i tot prohibir els productes de superluxe, com els iots o els jets privats. Així ho argumenta Lourdes Benavides, d'Oxfam Intermón.

"Amb aquesta recaptació podríem finançar les pèrdues i els danys de països de renda mitjana i baixa, que són els que pateixen més les conseqüències de la crisi climàtica".

Finalment, Intermón reclama que els governs garanteixin que els guanys del 10% més ric no superin els del 40% més pobre.

Fa un mes, un altre informe d'Intermón alertava que l'1% més ric de la població mundial té més riquesa que el 95% dels habitants del món.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient i crisi climàtica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut