
Un nou curs ensenya als joves agricultors a gestionar i potenciar el negoci
L'Escola Agrària de Santa Coloma de Farners ha posat en marxa una formació que dona eines pràctiques per a la gestió i la promoció de les explotacions agràries
L'Escola Agrària de Santa Coloma de Farners ha posat en marxa el curs "Eines pràctiques per al teu negoci". És pioner i està cridat a convertir la comarca de la Selva en un punt de referència a Catalunya del sector agrari a Catalunya.
La iniciativa es va començar a gestar arran d'un estudi, fet entre els joves que s'estaven incorporant al primer sector, on es va concloure que calien eines pràctiques per gestionar les explotacions i emprendre nous projectes empresarials més enllà de la formació agrària teòrica i pràctica.
La intenció del nou curs és promoure solucions innovadores i també sostenibles, a més de donar solucions adaptades a cada cas. El coordinador, Josep Maria Blasi, en destaca algun punt pràctic:
"Els alumnes s'emporten els números reals de la seva explotació i un assessorament directe. A més, han visitat altres negocis, han fet contactes i també xarxa entre ells."

I és que una de les intencions també és tombar falses creences, segons Blasi:
"Hi ha una necessitat dels joves de trobar la viabilitat del seu negoci o possibilitats d'innovació i, a més, hi ha la creença errònia que els negocis de la gent que va a pagès no són viables."
Números i idees aplicades
Núria Bach agafarà el relleu del seu pare a l'explotació Nous El Soler i és alumna del curs. Explica a 3Cat per què li ha servit en diversos sentits:
"Fa uns quants anys que hi treballo i ara agafo el relleu formalment. El curs m'ha anat bé per veure els números, sempre els tens sobre la taula però posar-los en un excel, veure què és viable, què no, en què podem invertir..."

A més, a l'empresa de Bach fan tota la producció del producte fins que arriba al consumidor. I la formació també li ha servit en aquest sentit:
"Hem après que el packaging és el venedor silenciós. Hi ha clients que van al supermercat i que miren l'embalatge més bonic. En el meu cas, que arribo al mercat directament, m'ha anat bé."
Xarxa i contactes
A banda de la gestió empresarial i de la viabilitat econòmica del negoci, el curs també ha servit a l'alumnat per crear vincles. Albert Corominola, ramader, que també agafa el relleu del negoci familiar a La Serra Coromilona:
"He conegut veïns de la zona que no coneixia. I també gent d'altres sectors agraris completament diferents, com ara la Núria. Sense el curs no ens hauríem conegut i, no se sap mai, potser arriba a sortir alguna aliança, d'aquí un temps."
Un cop el curs s'ha acabat a Santa Coloma es repeteix a l'Escola Agrària de Tàrrega. Després d'aquests dos, se'n farà balanç i no es descarta que s'acabi ampliant o tornant a impartir.
- ARXIVAT A:
- AgriculturaEducació Sostenibilitat