Un nou fàrmac en assaig aconsegueix eliminar del tot el càncer de recte avançat

Al cap de poc més de dos anys, el càncer ja no es detectava en cap dels dotze participants en l'estudi però, tot i l'espectacularitat dels resultats, els experts demanen prudència i estudis més amplis
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Càncer

Un estudi amb un grup molt petit de pacients ha demostrat l'eficàcia d'un fàrmac per eliminar de forma completa un tipus de càncer de recte. El detall més cridaner és que al cap de 25 mesos en cap dels participants es detectava la presència del tumor.

La recerca l'ha fet un equip del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York i la primera autora és Andrea Cercek. S'ha publicat al New England Journal of Medicine.

L'assaig es va fer amb dostarlimab, un anticòs monoclonal que actualment ja s'utilitza en càncer d'endometri. Es va administrar com a tractament neoadjuvant. Això significa que es feia com a primera línia de tractament, abans de la quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia.

L'estudi només va incloure 12 pacients amb càncer de recte avançat de graus 2 i 3. En aquests estadis, el tumor ja ha envaït la paret del recte i, en el grau 3, els ganglis del voltant. Tot i així, encara es considera un tumor localitzat que es pot eliminar amb cirurgia.

El grup de pacients tenia, a més, un tipus de càncer de recte molt específic, que només significa entre el 3 i el 5% dels casos totals. Es tracta d'un tumor amb cèl·lules que presenten centenars o fins i tot milers de mutacions, quan en la majoria de càncers de recte només n'apareixen unes desenes.

Aquest gran nombre de mutacions fa que, si bé els limfòcits, els glòbuls blancs del sistema immunitari, penetren en el tumor per destruir-lo, les cèl·lules tumorals que resisteixen tornen a mutar i els limfòcits ja no són efectius.

El dostarlimab es va administrar cada tes setmanes durant sis mesos. El tractament havia de continuar, com és habitual, amb quimioteràpia i radioteràpia i, posteriorment, si calia, amb cirurgia.

L'estudi s'ha fet amb un tipus de càncer de recte molt específic

Però la gran sorpresa dels autors va ser no només que el tractament havia funcionat en el 100% dels pacients i el tumor havia desaparegut del tot. El que més els va sobtar va ser que amb un seguiment de fins a 25 mesos no s'havia tornat a detectar, tot i que es van fer proves molt diverses com la ressonància magnètica, la tomografia per emissió de positrons (PET), l'endoscòpia, la inspecció digital i la biòpsia.

Tampoc no es van observar efectes secundaris importants.


Important, però calen assaigs més amplis

El doctor Ramon Salazar, un dels referents en càncer colorectal i actualment director general de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), ha valorat així l'assaig per al 324.cat:

"Els resultats són espectaculars. Hi ha hagut remissió completa en tots els participants. Però és cert que el grup era petit i que el seguiment ha estat massa breu. Caldria esperar uns dos o tres anys més i veure si el tumor no recidiva."

També ha explicat que caldria continuar els assaigs, que també estan fent altres grups amb aquest i altres fàrmacs de funcionament semblant, amb una mostra molt més àmplia.

En tot cas, ha afegit, si es confirmen aquests resultats permetria aplicar una sola teràpia i els pacients s'estalviarien la quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia.

En un comentari publicat a la mateixa revista, la doctora Hanna K. Sanoff, de la Universitat de Carolina del Nord, explica que el tractament per al càncer de recte de graus 2 i 3 ha millorat molt els darrers anys. Inclou, de forma rutinària, quimioteràpia, radioteràpia i cirurgia, i això ha permès assolir supervivències del 70% al cap de tres anys. Però això també pot provocar seqüeles a llarg termini, com neuropatia, infertilitat I disfunció sexual.

Per això, considera que aquests resultats provoquen "gran optimisme, però aquesta estratègia no pot encara substituir l'estratègia terapèutica actual".

Per a Sanoff, no se sap, tampoc, si aquests resultats es podrien generalitzar a una població més àmplia de pacients amb càncer de recte. Per això, proposa fer més assaigs amb un conjunt més heterogeni en edat, condicions generals i volum del tumor.

Fins i tot proposa fer assaigs en poblacions de diferents comunitats per avaluar el paper de la microbiota intestinal, que, segons diu, "se sap que influeix en la resposta a la immunoteràpia".

 

ARXIVAT A:
Càncer
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut