Un nou índex permet predir el risc de malalties al fetge 10 anys abans dels símptomes

L'eina predictora, liderada per investigadors de l'Hospital Clínic, permetria fer un cribratge de tota la població, com ja es fa amb patologies com el càncer de còlon o de mama

Marta Arrufat TrigàsActualitzat

És simple d'utilitzar i barat d'implementar perquè només cal combinar 8 dades: l'edat, el sexe i sis paràmetres que es troben en una analítica estàndard. I el resultat prediu un risc entre baix, intermedi i alt de desenvolupar una malaltia greu del fetge.

"Permet anticipar-te i reduir la probabilitat que aquella persona acabi desenvolupant aquella malaltia i acabi morint d'aquella malaltia", assegura Pere Ginès, metge consultor d'Hepatologia de l'Hospital Clínic i cap del grup Malalties Cròniques del Fetge: Mecanismes Moleculars i Conseqüències Clíniques de l'IDIBAPS, cap de grup del CIBEREHD i catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona.

L'estudi internacional que ha dissenyat aquest índex i que ha estat publicat a la revista The Lancet, l'han liderat investigadors del Clínic-IDIBAPS.

Les malalties del fetge són malalties silencioses. Tenen un període llarg -una mitjana de 20 anys- en els quals no acostumen a causar símptomes, de manera que la persona no sap que té la malaltia hepàtica fins que està molt avançada, i això empitjora clarament el pronòstic, tal com assenyala Ginès:

"No s'identifica la malaltia, i la malaltia surt en el moment que està molt avançada i el pacient ja està molt greu."

Pere Ginès, metge consultor d'Hepatologia de l'Hospital Clínic
Pere Ginès, metge consultor d'Hepatologia de l'Hospital Clínic

Un canvi respecte a les actuals tècniques de detecció

Les tècniques actuals de detecció tenen limitacions i no és factible aplicar-les a la població en general, com remarca el metge del Clínic:

"Identificar el pacient en aquesta fase -en la fase de desenvolupar les cicatrius- ens donaria temps, si canviem els hàbits d'estil de vida i identifiquem la causa de revertir el procés al fetge o si més no parar-lo i evitar que la malaltia progressi."

La cirrosi és causada per l'acumulació de teixit fibrós al fetge i és la conseqüència de qualsevol procés inflamatori provocat per diversos factors. Tot i que la cirrosi causada pel virus de l'hepatitis C ha disminuït gràcies als nous tractaments, està creixent molt la seva prevalença a causa de la malaltia per fetge gras de tipus metabòlic, deguda a les epidèmies de diabetis tipus 2 i obesitat.

"Realment en els propers anys veurem una epidèmia de cirrosi provocada pel fetge gras, ja l'estem començant a veure", pronostica Pere Ginès.

No és factible aplicar a la població general les tècniques actuals de detecció de malalties hepàtiques
No és factible aplicar a la població general les tècniques actuals de detecció de malalties hepàtiques

L'objectiu és implementar un cribratge poblacional com ja es fa amb altres patologies com el càncer de còlon o de mama. Es començaria als 40 anys i s'hauria de repetir regularment. Al gener començaran proves pilot a quatre països europeus per avaluar. Aquí es farà a quatre centres d'atenció primària de l'àrea de Barcelona.

L'estudi publicat a The Lancet, realitzat en el marc d'un consorci internacional, primer va centrar-se en el desenvolupament d'un índex de risc. Per fer-ho, els investigadors es van basar en les dades de 6.400 persones sense malaltia hepàtica coneguda, però que després d'una prova d'elastografia hepàtica, que permet determinar la rigidesa del fetge, es va veure que algunes d'elles tenien fibrosi hepàtica.

Aquest índex de risc després es va validar en un grup de 8.369 persones de la població general i el seu valor pronòstic es va determinar en una cohort de més de 416.000 participants sense malaltia hepàtica i amb un seguiment de 12 anys.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaHospital Clínic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut