Un nou intent per lluitar contra la plaga de conills: àguiles caçadores

Al vedat de caça de Tàrrega, a l'Urgell, es fa una prova pilot

RedaccióActualitzat

En dos anys, al vedat de caça de Tàrrega han abatut 60.000 conills, una xifra rècord però insuficient per posar fi a la plaga que té desesperats els pagesos del pla de Lleida. L'Urgell és una de les comarques amb més sobrepoblació d'aquests animals, que malmeten les collites.

L'associació de propietaris del vedat està aplicant tots els procediments legals que permet l'administració per abatre conills: "Amb forestals, agents rurals, caçadors o els que tenim permís per fer aguaits nocturns, i ara també ha sortit la possibilitat dels falcons", explica el seu president, Alejandro Domingo.

Els depredadors naturals són un recurs més. Àligues i falcons, que s'utilitzen també per reduir sobrepoblacions de coloms i altres animals, s'estan provant ara per lluitar contra els conills.

Amb aquest objectiu, han anat fins als camps de conreus de l'Urgell un equip format per dos falconers, dos gossos i dues àligues. Quan veuen caus de conills, els gossos espanten els rosegadors i els fan córrer perquè els rapinyaires els puguin localitzar i capturar.

Jordi Roy, del Grup de Falconeria, Estudi i Protecció d'Aus de Presa d'Argentona, està darrere d'aquesta iniciativa a l'Urgell:

"Mirem si pot funcionar en aquest tipus de terreny i sobretot per ajudar en zones on l'escopeta no pot arribar perquè és perillosa. En canvi, la nostra caça no té cap perill."

D'entrada, els conills aconsegueixen escapar-se, amagant-se entre les herbes, una situació que previsiblement pot canviar quan els camps de cereals estiguin segats i sigui més fàcil caçar-los.

ARXIVAT A:
Medi ambientAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut