Un nou mètode per atendre els ictus més ràpid s'estrena al Vall d'Hebron
- TEMA:
- Salut
En un cas d'ictus, cada segon compta i pot tenir efectes irreversibles. Escurçar el temps de resposta quan arriba un pacient i reduir-ne les seqüeles és l'objectiu del nou sistema que ha posat en marxa l'Hospital de la Vall d'Hebron, amb un abordatge i una tecnologia pioners a Europa.
El centre ha concentrat tots els recursos de diagnòstic i tractament en una sola sala d'accés directe, en un projecte batejat com One Step Ictus, cosa que permetrà reduir el que els metges anomenen el temps "de porta a agulla", és a dir, des que arriba el pacient fins que es fa el TAC, se li diagnostica i comença el tractament.
Amb aquests canvis estructurals i tecnològics, es pot traslladar directament el pacient des de l'ambulància a la sala, on el podran diagnosticar i començar la intervenció. El pacient no es mou perquè són les màquines les que roten al seu voltant i "està així en les millors condicions de seguretat", com ha destacat el director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Manel Escobar.
Objectiu: 17 minuts de resposta
Els primers dies d'ús de la nova tecnologia al Vall d'Hebron, abans de la presentació formal aquest divendres, ha permès reduir els temps de 45 a 30 minuts i l'objectiu que es proposen és arribar a 17 minuts, segons ha explicat el cap de la Unitat d'Ictus i Coordinador del Procés Ictus de l'hospital, Carlos Molina, que ha recordat que aquesta malaltia està entre les primeres causes de mortalitat i discapacitat a tot el món.
L'hospital atén cada any uns 2.000 pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic i preveu que més d'una quarta part es beneficiaran de forma directa del nou model.
Els responsables del projecte calculen que amb el nou model el 48% dels pacients poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia, el procediment per extreure els trombes que causen l'ictus. Quan se segueix el circuit tradicional, serien un 27% dels pacients.
Cofinançat per multinacionals
La inversió del projecte ha estat de 18 milions d'euros, cofinançats al 50% pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i a través d'un procediment de compra pública innovadora, amb les multinacionals Siemens Healthineers i Medtronic com a adjudicatàries del concurs.
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat aquest procediment, que fomenta la innovació des del sector públic i compromet les empreses a complir amb tota una sèrie d'indicadors assistencials basats en resultats. "Es compren els resultats en salut. Si no va bé, no es paga. I si va bé, sí", ha resumit.
- ARXIVAT A:
- Salut