Un ordinador embolicat amb paper de plata, clau per investigar l'espionatge amb Candiru
- TEMA:
- Catalangate
El programari espia Candiru, molt més perillós que el Pegasus, es va poder analitzar per primera vegada gràcies al fet que el van descobrir a l'ordinador d'un dels espiats en el Catalangate.
Va ser Joan Matamala, creador de la Fundació Nord, que impulsa el vot electrònic, i, a més, molt pròxim a Carles Puigdemont.
Matamala explica que li van trucar i li van demanar que apagués l'ordinador, l'emboliqués amb paper d'alumini perquè no fos accessible de cap manera remota i l'enviés a Citizen Lab, al Canadà, perquè el poguessin analitzar:
"El que vam fer va ser improvisar una campana de Faraday, que es fa embolicant l'ordinador amb paper de plata, que el que fas és protegir-lo perquè no hi pugui entrar cap ona d'autoesborrament."
Ho ha explicat a TV3 en aquest reportatge:
L'anàlisi de l'ordinador va permetre descobrir un centenar de víctimes més d'aquest programari arreu del món que, a banda d'espiar, permet introduir informació falsa als aparells, que després pot servir de prova contra el seu propietari.
Segons l'expert en internet Genís Roca, és equivalent al fet que un policia corrupte et posi una bosseta amb droga a la butxaca quan et deté i després t'acusi de tinença de drogues.
El descobriment a l'ordinador de Matamala va permetre identificar dos forats de seguretat al sistema operatiu Windows que Microsoft va arreglar, cosa que va beneficiar 1.400 milions d'usuaris.
- ARXIVAT A:
- Espionatge Catalangate