Representació per ordinador del coronavirus de la Covid-19 (REUTERS NEXU Science Communication)

Un pacient britànic va tenir covid més de 500 dies, la infecció més llarga coneguda

Una recerca feta al Regne Unit seguint 9 malalts immunodeprimits demostra que el virus pot anar mutant i acumulant mutacions a dins d'un mateix pacient
Redacció
TEMA:
Covid-19

La persona que se sàpiga que li ha durat més temps la infecció del virus SARS-CoV-2 és un londinenc que la va tenir durant 505 dies seguits, fins que es va morir, a finals del 2021.

Ho afirma una recerca feta a Londres des de l'inici de la pandèmia fent el seguiment a 9 malalts immunodeprimits que van estar infectats ininterrompudament com a mínim 8 setmanes.

El cas d'infecció més llarg registrat fins ara abans d'aquest era el d'una dona nord-americana que la va tenir 335 dies, durant els quals tots els tests que li van fer van donar resultat positiu.

Un dels 9 pacients investigats a Londres, a més, és un dels primers casos en què s'ha pogut verificar l'anomenada "covid oculta", en què el virus s'ha mantingut al cos sense detectar.

Aquesta recerca es presentarà aquest cap de setmana al Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses, que se celebrarà a Lisboa.

L'han feta investigadors del King's College i dels hospitals Saint Thomas i Guy's, on estaven ingressats els malalts de covid, tots immunodeprimits per diverses causes, com trasplantaments, VIH o leucèmia, entre altres.

Per verificar que era sempre la mateixa infecció i no reinfeccions amb variants diferents, han anat seqüenciant el genoma del virus, i han pogut veure com evolucionava a dins del cos.

Un test de covid amb resultat positiu (Europa Press)

El virus ha mutat dins dels pacients

Precisament un dels objectius principals de la recerca era esbrinar si el virus mutava en aquestes persones, i el resultat ha estat positiu.

Segons Luke Bladgon Snell, un dels autors de la recerca, 5 dels 9 malalts van desenvolupar mutacions que també han aparegut en les variants alfa, delta i òmicron:

"Això demostra que les mutacions de les variants preocupants poden sorgir en pacients immunodeprimits, i dona suport a la idea que les noves variants dels virus poden aparèixer així."

De tota manera, admeten que en aquests pacients no s'ha desenvolupat cap variant amb capacitat de crear una nova onada, només variants amb unes quantes mutacions.

No van ser reinfeccions

En el pacient dels 505 dies, per exemple, el virus va arribar a acumular 47 mutacions diferents, la meitat de les quals eren a la proteïna que forma l'espícula que li permet entrar a les cèl·lules.

Segons Blagdon Snell, les anàlisis sistemàtiques del genoma dels virus d'aquest i dels altres pacients ha permès garantir que no hi ha hagut reinfeccions:

"El pacient mai va tenir un test PCR negatiu, i podem dir que va ser una infecció contínua perquè la signatura genètica del virus va ser única i constant."

La "covid oculta"

El cas de "covid oculta" va ser un pacient amb símptomes i un test positiu, que es va recuperar i va donar negatiu diverses vegades fins que va tornar a tenir símptomes i va tornar a donar positiu.

L'anàlisi del genoma del virus va demostrar que era de la variant alfa, que llavors ja havia desaparegut del Regne Unit, de manera que no era una reinfecció.

Per tant, la conclusió és que el virus va estar en tot moment a dins del seu cos, però tots els tests PCR que li van fer entre els dos positius no el van detectar.

La covid oculta no s'ha de confondre amb la covid persistent, que es refereix a quan els símptomes s'allarguen en el temps durant mesos, s'estigui o no infectat.

La recerca detalla també què ha passat amb els 9 pacients: 4 van morir, 2 es van curar sense tractament, 2 més ho van fer després de ser tractats amb antivirals i anticossos, i el darrer encara té la infecció.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut