Sánchez i Arrimadas, reunits el mes de desembre passat (ACN)
Sánchez i Arrimadas, reunits el mes de desembre passat (ACN)

Un pacte d'última hora Sánchez-Ciutadans encarrila la pròrroga de l'estat d'alarma

El govern espanyol defensa que l'estat d'alarma és imprescindible per gestionar la desescalada hores abans que el Congrés dels Diputats en voti la pròrroga

Actualitzat

Acord del govern espanyol amb Ciutadans per prorrogar l'estat d'alarma almenys quinze dies més. Quan falten poques hores perquè comenci el ple del Congrés dels Diputats, el panorama s'ha aclarit de cop per al govern espanyol, que té molt més a prop l'aprovació de la quarta pròrroga de l'estat d'alarma.

Fins aquest dimarts al vespre, Pedro Sánchez només tenia assegurat el suport de PSOE, Unides Podem, Més País, Compromís i altres formacions minoritàries. L'endemà que Esquerra anunciés que hi votarà en contra, el govern espanyol ha negociat durant tot el dia amb diverses formacions polítiques per intentar aconseguir els vots necessaris per tirar endavant la pròrroga.

Al govern espanyol no li cal la majoria absoluta, només més vots afirmatius que negatius i, amb el suport de la formació taronja, en té prou amb l'abstenció del PNB perquè la pròrroga tiri endavant, fins i tot amb el vot en contra del PP. Els nacionalistes bascos asseguren que encara no hi ha res tancat i que continuen negociant amb l'executiu sobre una sèrie de propostes.

 

 

Contactes setmanals amb Ciutadans

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha celebrat l'acord i ha afirmat que l'executiu de Sánchez ha "acceptat" les condicions de la formació:

 

En un comunicat, el govern espanyol i Ciutadans anuncien l'acord per prolongar l'estat d'alarma i també per, més enllà de la seva vigència, mantenir les "mesures de protecció" en els àmbits sanitari, econòmic i social.

L'executiu informarà setmanalment la formació taronja sobre la crisi sanitària i totes dues parts intentaran "consensuar" mesures per a l'aplicació del pla de desescalada.

Ciutadans i el govern es comprometen a mantenir obert el diàleg per adequar els ERTO, les ajudes a pimes i autònoms i altres mesures socials a les necessitats que hi hagi més enllà de la vigència de l'estat d'alarma.

 

Inés Arrimadas, al Congrés dels Diputats
Inés Arrimadas, al Congrés dels Diputats (EFE / J. J. Guillén)

 

En canvi, a qui no ha agradat gaire l'acord és a l'exdiputat català Juan Carlos Girauta, que, just després d'anunciar-se, s'ha donat de baixa com a militant de la formació taronja:

 

 

Sánchez: "L'únic instrument per salvar vides és l'estat d'alarma"

Aquest dimarts a la tarda, en la sessió de control al Senat, Sánchez ha defensat que mantenir l'estat d'alarma és, ara per ara, l'únic pla del govern espanyol. Pel president de l'executiu, l'estat d'alarma és imprescindible per gestionar la desescalada:

"L'únic instrument que ara mateix permet al govern d'Espanya lluitar contra la Covid, salvar vides i defensar la salut pública del conjunt de ciutadans és, precisament, la pròrroga de l'estat d'alarma"

En un missatge dirigit al PP, Sánchez ha assegurat que, en un moment crític com l'actual, la ciutadania "desitja" que els dos principals partits acordin prorrogar l'estat d'alarma per "garantir un futur d'esperança".

 

Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Senat d'aquest dimarts
Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Senat d'aquest dimarts (EFE / Ballesteros)

 

Sense "alternativa jurídica"

El principal argument que ha esgrimit el govern espanyol durant tot el dia és que "no hi ha alternativa jurídica" en la legislació ordinària que permeti restringir el moviment de persones.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit després del Consell de Ministres que la mobilitat és "el principal vector de contagi" del coronavirus i, per aquest motiu, el govern espanyol ha de mantenir la capacitat de restringir-la.

 

Quarta pròrroga de l'estat d'alarma

Si finalment prospera la votació d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats, s'aprovarà la quarta pròrroga de l'estat d'alarma. En la seva compareixença d'aquest dissabte, Sánchez ja va anunciar la seva intenció de demanar aquesta pròrroga.

El govern espanyol pot aprovar l'estat d'alarma durant quinze dies; però, a partir d'aquí, qualsevol prolongació necessita l'acord al Congrés. Des que el Consell de Ministres el va decretar el 14 de març, la cambra baixa l'ha prorrogat, fins ara, tres vegades: el 25 de març, el 9 d'abril i, per última vegada, el 22 d'abril.

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut