Un pare té dret al permís de paternitat encara que el fill neixi mort, segons el TSJC
La justícia ha donat la raó al pare de l'Àlex, que va néixer sense vida a les 36 setmanes, perquè accedeixi al permís de paternitat en dol perinatal, cosa que li havia denegat la Seguretat Social
L'Àlex havia de néixer per cesària, que ja estava programada, però sis dies abans la mare va començar a sagnar i va anar a l'hospital, on li van detectar despreniment de placenta i li van fer una cesària d'urgència. El petit va néixer sense vida a les 36 setmanes de gestació.
"El xiquet ens el van donar, l'abraçaven i no penses en cap moment que et denegaran paternitat o em denegaran el dret a plorar", diu Pablo Tebar, el pare.
De fet, l'empresa li va tramitar la baixa de paternitat, convençuts que li pertocava la prestació, però cinquanta dies després els va arribar una carta de la Seguretat Social que deia que no hi tenia dret perquè el nadó havia nascut mort.
"Si l'Àlex hagués tingut un minut de vida, sí, però com que va néixer sense vida, no", lamenta el Pablo.
Tampoc van poder inscriure'l al llibre de família, darrere la seva altra filla, la Sara, que té sis anys.
"El més difícil va ser arribar a casa. Ho teníem tot muntat i no hi havia nen. Jo em recuperava d'una cesària, però no tenia la seva recompensa", explica la Sònia Ros, la mare de l'Àlex.
"A més que el meu fill ja no hi és, hem de lluitar per fer justícia", afirma.
El procés judicial
Van decidir portar el tema a la justícia, ja que van considerar molt injust no poder tenir el permís de paternitat per poder cuidar la seva dona i recuperar-se emocionalment.
El gener del 2022, un jutjat de Mataró els va donar la raó, però al maig la Seguretat Social va recórrer la decisió.
Ara, finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la sentència aquest octubre, però no sap com ni quan podrà gaudir del permís. Ha passat un any i mig des que van perdre el fill.
"Per mi ja és tard", diu el Pablo, però està decidit a continuar amb l'esperança de "poder ajudar altres pares en el futur."
"Sento que amb això tanquem una etapa més", afegeix.
La llei d'igualtat
Aquest és un dels primers casos a Catalunya en què es dona la raó als pares després que entrés en vigor la llei d'igualtat.
Des de l'1 de gener del 2021, el permís per paternitat s'ha ampliat a 16 setmanes. Els permisos dels dos progenitors estan equiparats, amb el 100% del salari i de forma intransferible, però la llei no regula tots els supòsits.
Segons l'article 26.7 del Reial Decret 295/2009, que regula els permisos de maternitat i paternitat, el pare (o segon progenitor no gestant) no té dret a gaudir del permís de paternitat si el nen mor abans de néixer. Però aquest cas s'ha guanyat perquè han fet valdre una legislació posterior, el Reial Decret 6/2019, que equipara els permisos per naixement i cura de menor.
En el cas de la dona, té dret al permís de maternitat a partir dels 180 dies de gestació, encara que el fill neixi mort.
Lluitar fins al final
Aquesta sentència obre el camí a un canvi a la doctrina del Tribunal Suprem per "reconèixer a tots dos progenitors el permís amb la mateixa durada després d'un fet tan traumàtic com la pèrdua del fill i al fet que la recuperació no és només física sinó també psicològica", com diuen des del gabinet jurídic de Comissions Obreres, que ha portat el cas.
La Sònia i el Pablo han tornat a guanyar, ara davant del TSJC, però encara es pot tornar a recórrer la sentència. Ells tenen clar que continuaran fins on calgui.
"Per què hem de callar? Hem de lluitar pels nostres xiquets i tenim el dret de plorar-los. És el meu xiquet i vaig fins al final amb ell fins on faci falta", conclou, decidit, el Pablo.
- ARXIVAT A:
- Igualtat de gènereFamília