Un Parlament sense cap de l'oposició: què implica la decisió inèdita de Junts?
Carles Puigdemont acompanyat de dirigents i diputats de Junts a Waterloo (Marta Vidal (ACN))

Un Parlament sense cap de l'oposició: què implica la decisió inèdita de Junts?

Els de Puigdemont han decidit renunciar al càrrec de cap de l'oposició, tot i que alguna veu com Artur Mas defensa posar un substitut

Amb la decisió de Carles Puigdemont i de Junts, la figura de cap de l'oposició queda vacant per primera vegada des que l'any 2004 el president Pasqual Maragall la va crear. Llavors va ser per decret i el mateix Maragall va nomenar Artur Mas per estrenar aquest càrrec.

Uns anys després, la figura la va regular el Parlament a través de l'article 77 del reglament, i el president de la cambra catalana va passar a ser qui nomena el o la cap de l'oposició, això sí, a proposta del principal grup de l'oposició: en aquest cas, Junts. La renúncia de Carles Puigdemont i del grup parlamentari deixa ara desert aquest càrrec parlamentari.

Darrere d'aquesta decisió hi ha la voluntat de Junts de fer palès que el líder del partit encara no pot tornar perquè no se li aplica l'amnistia i de jugar el paper d'alternativa al govern Illa. Els de Puigdemont han decidit que no l'ocupi ningú, tot i que alguna veu com Artur Mas defensa posar un substitut.

Sigui com sigui, Junts renuncia a una figura protocol·lària que els darrers anys han ocupat polítics com Oriol Junqueras, Quim Nadal, Xavier Sabaté, Inés Arrimades o Salvador Illa. Tots han disposat d'un despatx al mateix Parlament, d'un cap de l'Oficina del cap de l'oposició i d'un assessor o assessora més. Junts ha renunciat també a aquestes prerrogatives. De fet, econòmicament, el cap de l'oposició també pot percebre una retribució addicional, però fins ara tothom ho ha rebutjat i ha mantingut el plus que cobren com a presidents de grup parlamentari.
 

Quina funció té el cap de l'oposició

A grans trets, l'objectiu d'aquest càrrec és donar rellevància institucional al líder del primer partit de l'oposició, a qui se'l tracta com a honorable senyor o senyora. Protocol·làriament, se'l situa darrere els expresidents de la Generalitat. Aquesta legislatura de moment no hi figurarà.

Altres funcions del cap de l'oposició són proposar millores de l'acció de govern o ser consultat pel president de la Generalitat en qüestions rellevants de país. Són funcions que ara no s'exerciran, però qualsevol trobada es podrà fer com a president de grup parlamentari.

Que el president o presidenta del grup següent amb menys escons pugui ocupar ara aquest càrrec no està contemplat al Reglament: si de cas, s'hauria de reformar. Serà, doncs, una legislatura atípica, òrfena de cap de l'oposició al Parlament.

Anar al contingut