Pelosi, en el moment d'anunciar que demanarà redactar les acusacions contra Trump (Reuters / Erin Scott)

Un pas més en l'"impeachment" de Trump: els demòcrates demanen acusar-lo formalment

Nancy Pelosi creu que les audiències dels darrers dos mesos mostren prou indicis per començar un procés de destitució que molt probablement el Senat rebutjarà
Actualitzat
TEMA:
Trump

Pas endavant en el procés de destitució del president dels Estats Units. La presidenta demòcrata de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha demanat formalment a la comissió de Justícia que redacti les acusacions per a l'"impeachment" contra Donald Trump.

Després de setmanes d'audiències privades i públiques al Comitè d'Intel·ligència, els demòcrates consideren que hi ha prou indicis com per justificar l'inici d'un procés de destitució.

En un anunci solemne fet des del Capitoli, citant els pares fundadors, Pelosi ha assegurat que els fets demostren que el president dels Estats Units va cometre un abús de poder quan va demanar al president ucraïnès, Volodimir Zelenski, que l'ajudés a "arribar fins al final" en una investigació contra un fill de Joe Biden:

"Amb tristesa, però amb confiança i humilitat avui demano al nostre cap que redacti els articles de l'impeachment i procedirem, segons el nostre jurament del càrrec, per donar suport i defensar la Constitució dels Estats Units davant tots els nostres enemics, tant dins com fora del país"

Els articles de l'"impeachment" seran més d'un i podrien acusar Trump d'abús de poder, extorsió i obstrucció en la trama ucraïnesa. Pelosi ha acusat Trump d'utilitzar el poder "per al seu propi benefici personal, a expenses de la seguretat nacional":

"Les accions del president han violat greument la Constitució"

Pelosi ha fet aquest anunci dos dies després que el Comitè d'Intel·ligència publiqués un informe amb les proves contra Trump i passés al relleu al Comitè Judicial, que ha començat les seves audiències sobre el cas.

 

Procés de destitució per la via ràpida

L'anunci de Pelosi confirma que els demòcrates opten per la via ràpida i, abans de Nadal, el ple de la Cambra de Representants podria votar l'inici del quart judici polític contra un president nord-americà en la història dels Estats Units, després dels d'Andrew Johnson, Richard Nixon i Bill Clinton.

 

Després de dues setmanes d'audiències públiques al Comitè d'Intel·ligència, encarregat de buscar proves per iniciar el procés de destitució, ara és el torn del Comitè Judicial, que haurà de definir si aquestes acusacions són suficients per continuar el procés.

Amb els càrrecs redactats i prèvia aprovació del comitè, se sotmetrà a votació al ple de la Cambra de Representants. Si no hi ha cap sorpresa, aquesta votació prosperarà amb els vots de la majoria demòcrata, que té 235 representants per 199 dels republicans.

Aleshores el judici es traslladarà al Senat, on els republicans tenen una majoria de 53 senadors per 47 de demòcrates. Molt probablement, la cambra alta absoldrà Trump: les lleis exigeixen que, perquè un "impeachment" tiri endavant, tingui els vots de dos terços del Senat, de manera que caldria que una vintena de republicans votessin a favor de destituir Trump.

 

 

Trump: "Guanyarem"

La reacció de Trump ha estat quasi immediata. El president dels Estats Units ha condemnat l'anunci dels demòcrates i ha demanat que la cambra voti "ràpid" sobre l'"impeachment" per poder tenir un judici polític "just" al Senat, on els republicans tenen majoria.

A Twitter, ha assegurat que el Partit Republicà "mai ha estat tan unit" i que guanyaran aquesta batalla:

 

 

"Els demòcrates d'esquerra radical, que no fan res, acaben d'anunciar que intentaran sotmetre'm a un judici polític per RES. Ja van abandonar les coses ridícules de Mueller, de manera que ara es refien de dues converses telefòniques totalment apropiades (perfectes) amb el president ucraïnès...

... això significa que l'acte tan important i tan poc utilitzat del judici polític s'utilitzarà de forma rutinària per atacar presidents en el futur. Això no és el que tenien al cap els nostres fundadors. El bo és que els republicans MAI han estat més units. Guanyarem!"


Trump ha assegurat que, en l'"impeachment", demanarà que testifiquin Biden i el seu fill Hunter, a més dels líders demòcrates Nancy Pelosi i Adam Schiff. Això, creu, "revelarà, per primera vegada, com de corrupte és el sistema".

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut