Un pastor d'ovelles topa amb una ossa i dos cadells, que giren cua i fugen, al Pallars Sobirà
L'associació per a la defensa de la natura DEPANA ha compartit el vídeo com una mostra que "els ossos no busquen conflicte" i la convivència amb la ramaderia és possible
Un pastor i el seu ramat d'ovelles pasturen per les muntanyes del Pallars Sobirà i es troben una ossa i dos cadells que, en veure'ls, fan mitja volta i fugen. És l'escena captada en un vídeo que ha compartit a les xarxes socials l'associació per a la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural DEPANA.
📹 Un pastor i el seu ramat s'han trobat una ossa amb dos cadells al Pallars Sobirà. Com sol passar en aquestes situacions, els ossos han fugit ràpidament sense cap incident 🏞️ pic.twitter.com/LiaMrWVZqW
DEPANA (@DEPANA) September 13, 2024
Lluís Toldrà, membre de DEPANA, ha explicat al 324.cat que el ramat baixava el coll i "l'ossa i els cadells, que estaven a prop, van veure que el ramat estava controlat, amb els gossos i el pastor, que probablement es va fer notar, i se'n van anar". "Si el ramat està sense cuidar, llavors sí que hi ha perill, però les bones praxis són possibles i els ossos, en la majoria dels casos, fugen", afegeix Toldrà.
En la mateixa línia, un fil de piulades de DEPANA recorda que aquest comportament és habitual en els ossos:
👨🌾 Bona praxi: la vigilància i la gestió adequada dels ramats són clau per evitar problemes. El millor escenari: convivència sense incidents! 🐑🐻 És essencial per mantenir l'equilibri entre les activitats humanes i la vida salvatge 🐾#Convivència #PallarsSobirà #Pastors
DEPANA (@DEPANA) September 13, 2024
Per la mida dels cadells, calculen que van néixer al març i estan en bon estat de salut.
Milloren les pràctiques al sector ramader
L'augment de la població d'ossos bruns al Pirineu ha generat tensió amb els ramaders per la convivència de l'espècie amb els ramats. Però des de DEPANA expliquen que les coses estan canviant: "Hi ha hagut un canvi de praxi al sector, que està molt bé." Lluís Toldrà assegura que "els nivells d'informació i col·laboració són satisfactoris" i s'estan recuperant pràctiques antigues:
"Sí que veiem que, quan hi ha ramats d'ovelles prop del poble, a la nit es tanquen amb un tancat elèctric. També s'està recuperant el gos mastí del Pirineu."
Aquesta primavera, sindicats agraris van organitzar protestes després que alguns exemplars d'os fossin vistos a prop de carreteres, de zones habitades i també d'alguns dels seus ramats.
El Departament d'Acció Climàtica va respondre que, tot i el creixement de la població d'ossos al Pirineu, el nombre d'atacs a la ramaderia es manté estable: durant el 2023 se'n van comptabilitzar 16.
La conselleria també recorda que ja fa anys que s'han reforçat les mesures de prevenció, amb l'agrupament de ramats o la protecció dels ruscos d'abelles, per fer possible la convivència dels ossos del Pirineu amb les explotacions ramaderes. També s'han editat consells per saber com actuar en cas de trobar-se amb un os.
Més exemplars, però encara en perill d'extinció
Els avistaments d'ossos són una mostra de l'augment d'exemplars als Pirineus, on es calcula que ja hi ha més de 90 exemplars. A Catalunya, es concentren al Pallars i a la Vall d'Aran, on DEPANA ha detectat tres osses amb cadells aquest any.
Malgrat tot, l'os bru encara és una espècie en perill d'extinció. De fet, l'espècie està protegida des de 1973, però entre les dècades dels 70 i els 80 la població va disminuir dràsticament, en bona part per la persecució humana amb armes de foc, paranys o verins. Va arribar a haver-hi només quatre o cinc exemplars en tot el Pirineu.
A partir de l'any 1996 es van engegar diversos programes de recuperació, amb exemplars provinents d'Eslovènia, però l'acció de l'espècie humana ha continuat sent la principal amenaça per a la seva supervivència.
- ARXIVAT A:
- BiodiversitatRamaderiaMedi ambient