Bolets
Bolets (Wikimedia)

Un permís per collir bolets? Així ho regulen comunitats com l'Aragó i el País Valencià

A l'Aragó cal un permís per collir-ne, al País Valencià és necessari si se'n cullen més de 6 quilos i a Castella i Lleó va en funció de la senyalització del terreny

RedaccióActualitzat

Comença una temporada de bolets que es preveu bona i es reobre un debat: cal regular-ne la recol·lecció per evitar la sobreexplotació del bosc? 

Algunes veus del sector proposen que s'imposi una llicència, similar a la de pesca o de caça, per poder fer aquesta activitat. Per la seva part, els propietaris proposen vedats on hi hagi un retorn a la propietat i es pugui limitar els quilos a collir. 

A Catalunya, la llei diu que es necessita el permís de la propietat. Però la realitat és que gairebé ningú el demana.  

L'Aragó, el País Valencià, Castella i Lleó, Madrid i Andalusia són territoris on caçar bolets està regulat. Repassem què fan en cadascun: 


L'Aragó: diversos tipus de permisos

A l'Aragó, collir bolets es va regular ja fa 10 anys. Es necessita un permís per fer-ho, que està regulat per un decret que afecta tot el territori de la comunitat. 

Hi ha diversos tipus de permisos: 

Permís ordinari: si es cullen bolets amb finalitat recreativa, permet collir-ne fins a 12 quilos per persona i dia, segons estableix el decret. Ara bé, hi ha comarques que han posat un límit més baix.  

Permisos comercials: el límit màxim de recol·lecció és de 60 quilos per persona i dia. Aquest permís només és per a una trentena d'espècies de bolets, els d'ús alimentari, com els xampinyons, les llenegues o els rovellons. 

Permisos per a membres d'associacions micològiques: permet collir fins a 3 quilos per persona i dia de bolets silvestres de qualsevol espècie, excepte els que tenen una protecció especial. La finalitat ha de ser educativa o divulgativa i la persona que culli els bolets han de ser membre d'una associació sense ànim de lucre. 

Autoritzacions per a ús científic: un límit de 6 exemplars per persona i dia de qualsevol espècie per a ús científic. Abans, s'ha de demanar una autorització al servei provincial corresponent. 


Quant costa? 

Els permisos que permeten recol·lectar fongs poden ser diaris, setmanals o de temporada. 

Cada comarca és qui facilita els permisos necessaris per collir bolets als seus boscos. A la comarca de la Serra d'Albarracín, a Terol, per exemple, collir bolets durant un dia costa 5 euros i el límit l'han posat en 5 quilos al dia. El passi per a tota la temporada costa 60 euros.

També a Terol, a la comarca del Maestrat, el permís val 5 euros al dia i 8 el cap de setmana i hi ha preus especials per als veïns (7 euros tota la temporada). 

A la vall d'Ansó, a Osca, una jornada collint bolets costa 10 euros i el de temporada, 60. 


Les sancions de fins a 1.000 euros

El servei de protecció de la natura (Seprona) de la Guàrdia Civil fa batudes per detectar les persones que van a caçar bolets sense permís. Les sancions lleus van dels 60 als 100 euros i les greus poden arribar als 1.000 euros. 

Entre altres coses, al decret es prohibeix la recol·lecció d'espècies no comestibles o sense ús medicinal, excepte en autoritzacions científiques o d'associacions micològiques. També es prohibeix arrancar o destruir els bolets i caçar bolets durant la nit. 


País Valencià: permís a partir de 6 kg

Al País Valencià, no cal una autorització per collir fins a 6 kg de bolets per persona i dia, sempre que siguin per a consum propi

En canvi, si la recol·lecció és de més de 6 kg o es cullen per comercialitzar, sí que cal una autorització administrativa i el consentiment exprés del propietari. 

Amb tot, la Generalitat Valenciana insta els caçadors de bolets a informar-se sobre si al municipi hi ha ordenances específiques que regulin l'activitat. I que tinguin en compte que si es tracta d'un espai natural protegit, podria ser que hi hagués mesures de protecció

Les obligacions i les recomanacions es resumeixen en aquest document

 

Castella i Lleó: terrenys acotats, reservats i vedats 

A Castella i Lleó, es poden collir bolets o no en funció del tipus de terreny, cadascun dels quals està pertinentment senyalitzat, tal com preveu la normativa

Acotat: un terreny amb una superfície mínima de 100 hectàrees on es poden collir bolets si es té permís, en cas que aquest terreny disposi d'un sistema de permisos. 

Reservat: terreny on el propietari es reserva per a ell mateix el dret d'aprofitament. Només en poden recol·lectar el titular o aquelles persones o adjudicatàries autoritzades per ell. 

Vedat: terreny en què, per motius de conservació, es prohibeix a totes les persones la recol·lecció de bolets, a través de la resolució de la direcció general de Medi Natural. 

Terreny amb aprofitament esporàdic: no està acotat, reservat, vedat, ni tampoc tancat. No té senyalització. Aquí, es permet una recol·lecció esporàdica, sense ànim de lucre i sense permís sempre que s'agafin fins a 3 quilos de bolets per persona i dia i no es comercialitzin.

La legislació també estableix una mida mínima dels bolets que es poden collir: 4 centímetres de diàmetre del barret, amb algunes excepcions.

D'altra banda, es prohibeix expressament que les persones que cullen bolets els venguin directament al consumidor final. 

En aquesta comunitat, el règim de sancions és un dels més durs: poden arribar fins als 100.000 euros

 

Andalusia: entre 3 i 5 quilos per persona com a màxim

A Andalusia, la llei no obliga a tenir una autorització per collir petites quantitats de bolets sempre que no hi hagi perill de desaparició local de l'espècie.

Tot i això, sí que cal complir una sèrie de condicions: 

· Les quantitats recol·lectades per a autoconsum estan limitades per persona i dia: entre 3 i 5 quilos, segons la província.

· A l'hora de collir els bolets, està prohibit fer servir eines, com rasclets, que remoguin la terra. 

· També està prohibit collir bolets a les hores en què no hi ha llum natural per evitar l'ús de llanternes o altres fonts de llum artificial. 

· La recollida és gratuïta en les muntanyes públiques i no cal autorització si no és que s'adverteixi expressament del contrari. 

· Si la recollida es fa en terrenys particulars, es necessita una autorització de la propietat. 

 

Madrid: permisos en alguns municipis

A la Comunitat de Madrid, hi ha diversos municipis que tenen una normativa específica per a l'aprofitament micològic i que exigeixen tenir una llicència per poder caçar bolets.

Es tracta de Rascafría, Miraflores de la Sierra i Lozoya, tots tres al parc nacional de la serra de Guadarrama. Fora d'aquest espai, també cal un permís a Bustarviejo i Canencia. 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut