Un pianista a la frontera d'Ucraïna: "Han sentit bombes; ara vull que escoltin música"
- TEMA:
- Ucraïna
"El meu objectiu és dir a tothom 'ara estàs fora de perill'. Han sentit bombes i tot tipus d'armes i vull que ara escoltin música", va explicar el pianista Davide Martello a la fotògrafa de The New York Times Erin Schaff.
Martello, pianista alemany de 40 anys, va arribar fa uns dies a Medyka, a la frontera entre Polònia i Ucraïna, per portar un missatge pacifista gràcies a la música:
"Vull anar a la frontera, treure el meu piano i tocar 'Imagine' i ja està. Només enviar un missatge de pau a través de la música. Aquest és el meu pla."
A les persones que fugen d'Ucraïna, quan arriben a Polònia, els rep la música del piano de Martello, que es desplaça amb una bicicleta i el piano amb rodes pels diferents punts d'acollida de refugiats de la frontera en uns concerts improvisats que ràpidament s'han fet virals.
En un moment, se li va afegir una refugiada ucraïnesa que feia tres dies que no dormia i va posar-se al piano per tocar "We are the champions", de Queen.
Aquest diumenge, Martello va creuar la frontera i va entrar a Ucraïna per tocar a Lviv, a la part occidental del país, protegint-se de la neu gràcies a una senyora que també va portar-li una poma:
El pianista dels conflictes
Fa deu anys, Martello treballava per a l'exèrcit alemany. El Nadal de l'any 2012, es va desplaçar fins a Kunduz, a l'Afganistan, per tocar per als soldats que passaven les festes lluny de casa.
"Va ser increïble: jo estava tocant a fora, amb fred, i se sentien de lluny els trets dels americans. Jo no tocava per a la guerra, tocava per als homes que eren allà", recordava l'any 2015 en una entrevista al diari Libération.
Va ser l'inici d'un periple de concerts a llocs en conflicte que l'ha portat a tocar a la plaça Taksim durant la revolta turca del 2013 o a la plaça de la República de París després dels atacs a Charlie Hebdo l'any 2015.
Aquell mateix any, al novembre, l'endemà de l'atemptat al Bataclan, va portar el piano fins al davant de la sala de concerts per tocar-hi "Imagine" de John Lennon, després de recórrer més de 400 quilòmetres fins a París. Un any després, en la reobertura de la sala, va tocar com a teloner de Sting.
El juny del 2020 va portar el piano fins als Estats Units per tocar a Minneapolis, davant del memorial a George Floyd, l'afroamericà a qui un agent de policia va asfixiar fins a la mort.
Els viatges per portar el missatge de pau arreu del món ja l'havien portat anteriorment a Ucraïna: l'any 2014 va tocar a la plaça Maidan, de Kíiv, i també a Donetsk. "Vaig anar-hi per calmar la tensió, però no vaig tenir èxit perquè la gent ja volia fer la guerra", ha recordat aquests dies des de la frontera polonesa.