Quins són els punts que negocien Rússia i Ucraïna per arribar a un acord de pau

En les últimes hores s'han intensificat les declaracions creuades sobre el pes que ha de tenir l'exèrcit ucraïnès d'ara endavant
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

En el vint-i-unè dia de guerra i enmig de la sisena ronda de negociacions entre tots dos països, les delegacions d'Ucraïna i de Rússia haurien fet "progressos significatius" en la redacció d'un esborrany de pla de pau, segons ha informat el diari britànic Financial Times (FT), que cita "tres persones involucrades en les converses".

Poca estona després, Ucraïna ha matisat el diari britànic. L'assessor presidencial Mikhaïlo Podoliak assegura que el que ha publicat el Financial Times és "un esborrany" que representa la posició russa. Podoliak apunta que l'únic que pot confirmar és un alto el foc, la retirada de les tropes russes i garanties de seguretat per part d'una sèrie de països:


La proposta, que s'hauria començat a negociar aquest dilluns, inclou 15 punts, entre els quals hi ha l'alto el foc i la retirada de Rússia si el govern ucraïnès accepta condicions com no ingressar a l'OTAN i no allotjar bases militars estrangeres a canvi de rebre la protecció de països com els Estats Units, Turquia o el Regne Unit.

Lavrov veu "a prop" la possibilitat d'un acord

Aquest dimecres al matí, en declaracions a l'agència russa Interfax, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha assegurat que estava "a prop" la possibilitat d'un acord sobre la neutralitat d'Ucraïna.

Entre els obstacles que es pot trobar un acord de pau, afegeix el Financial Times, hi ha el futur estatus dels territoris ucraïnesos ocupats per Rússia des del 2014 i la qüestió de les garanties d'Occident que demana Ucraïna per a la seva seguretat.

El pla de 15 punts preveu que Ucraïna mantingui les forces armades, però es quedi al marge d'aliances militars amb altres països. Igualment, segons aquesta mateixa font, es garantirien drets de protecció per a la llengua russa a Ucraïna, l'ús de la qual està molt estès encara que l'ucraïnès és l'única llengua oficial.

L'esborrany aborda igualment assumptes humanitaris, segons un assessor de Zelenski citat pel FT, que reconeix que Kíiv estaria disposat a abordar per separat l'estatus de Crimea i dels territoris del Donbass, la independència del qual va ser reconeguda per Moscou abans del començament de la invasió, el 24 de febrer.

Un dels negociadors de la part ucraïnesa i assessor del president, Mikhailo Podoliak, ha apuntat que hi ha punts de les negociacions que només es poden resoldre amb un "diàleg directe" entre Putin i Zelenski.


El futur paper de l'exèrcit, en joc

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha dit que s'està discutint la possibilitat que Ucraïna es converteixi en un estat desmilitaritzat amb un exèrcit neutral, com Àustria o Suècia, però Ucraïna ha sortit a dir que rebutja la idea i reclama un model propi perquè el país "es troba ara en estat de guerra directa amb Rússia".

Reclama "garanties de seguretat absolutes" contra Rússia i un acord amb "estats garants" que es comprometin a intervenir al costat d'Ucraïna en cas d'agressió.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut