S'investiga un brot en una granja de galls dindis d'Arbeca (ACN/Anna Berga)

Un positiu de grip aviària a Arbeca obliga a sacrificar l'aviram en un radi d'1 km

Es confirma un brot de grip aviària en una granja d'indiots que ja ha obligat a sacrificar tot l'aviram de tres explotacions més que hi ha al voltant i a limitar el moviment d'aus

RedaccióActualitzat

Nou cas de grip aviària a les Garrigues. El Departament d'Acció Climàtica confirma un brot en una granja d'Arbeca amb 9.000 galls dindis. L'anàlisi del Departament i la contraanàlisi del Ministeri d'Agricultura han donat positiu i confirmen la detecció del virus en aquesta granja d'engreix.

La directora general d'Agricultura, Elisenda Guillaumes, ha assegurat que no hi ha cap perill pel que fa a la salut pública, la sanitat animal i la cadena alimentària.

"La transmissió en humans és molt baixa i podem dir que no es transmet en humans i també podem afirmar que el consum de carn i ous no hi ha perill de transmissió d'aquest virus. I podem garantir des del departament que cap au infectada arriba a la cadena humana perquè tot els animals sacrificats es destrueixen."

En el comunicat oficial el ministeri apunta que la causa més probable d'introducció del virus hagi sigut pel contacte indirecte amb aus silvestres. Guillaumes ha afegit que després d'analitzar les entrades i sortides d'animals i material en aquesta granja d'explotació tancada, la causa podria haver estat una entrada de palla infectada per aus salvatges a la granja.

És el primer focus d'aquest virus que s'ha detectat en una granja d'aviram a tot l'estat espanyol aquest any.

Des del departament s'ha destacat que l'actuació ha estat ràpida i eficaç. Des que el diumenge 5 es va tenir notícia d'aquest brot de grip aviària, que és una malaltia endèmica a Europa i amb un protocol d'actuació molt clar, "el dia 6 ja s'estaven analitzant els animals", ha dit Guillaumes, i el dia 7 de febrer es van sacrificar tots els animals d'aquesta granja i de dues més --de 9.000 i 19.000 galls dindi--, relacionades amb la primera i que hi ha a menys d'1 quilòmetre de distància, com a mesura preventiva.

Guillaumes ha dit que també s'han sacrificat 50.000 guatlles d'una altra granja que era a 200 metres del focus, i ha revelat que les analítiques han donat negatiu en aquestes granges on es va fer el sacrifici com a mesura preventiva, tot i que la normativa només obliga a fer-ho a l'explotació infectada.

Els sacrificis d'animals s'han fet a les explotacions en un radi d'un quilòmetre. També s'està escampant calç al voltant de les granges per desinfectar-les i evitar que es propagui el virus.

Les granges que han hagut de sacrificar els seus animals rebran indemnitzacions d'entre 40 i 60.000 euros en funció del nombre i raça d'aus, segons ha anunciat el departament.

Radis de vigilància i restricció de moviment de les aus

El radi de seguretat s'ha ampliat a 3 km al voltant de la granja focus, on s'ha fet inspecció i control veterinari, dels animals. Segons Guillaumes, les granges que es troben més enllà d'un quilòmetre fins als tres, no s'ha trobat necessari fer cap altre sacrifici preventiu. Aquesta zona de vigilància afecta 10 explotacions --incloent-hi les del primer radi--, de les quals 9 són comercials i una d'autoconsum.

També s'ha establert una zona de fins a 10 quilòmetres, on es limita el moviment d'aus, és a dir, que els animals podran sortir de la granja, però no hi podran tornar a entrar.

Si per raons de seguretat animal hi ha aus que s'han de traslladar, el granger ha de fer analitzar els animals pels veterinaris oficials que n'autoritzin el transport.

En aquest radi de restricció hi ha 73 explotacions --sense comptar les anteriors--, entre les quals 56 són comercials, 15 d'autoconsum, 2 escorxadors i una incubadora.

Elisenda Guillaumes ha demanat als grangers que extremin les mesures de bioseguretat sobretot per a aquells que tenen animals a l'aire lliure, que són els que poden entrar en contacte amb les aus salvatges portadores del virus.


L'últim cas, en una granja del Gironès

L'últim brot de grip aviària que va afectar Catalunya va ser en una granja d'ànecs de les comarques de Girona l'any 2017.

Es van haver de sacrificar 17.300 ànecs d'engreix a l'aire lliure. El focus detectat també va obligar a immobilitzar sis instal·lacions d'aviram en un radi de tres quilòmetres de l'explotació afectada.

 

Un brot en aus salvatges al Segrià

Fa un any, el Ministeri de Sanitat va confirmar la mort de cinc ocells per grip aviària al Segrià. Es van localitzar a Soses, vora el riu Segre. Sanitat va confirmar la mort d'una cigonya i 4 cignes.

ARXIVAT A:
SalutRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut