Un professor laic del Pare Manyanet de les Corts suma una desena de casos d'abusos sexuals

Tres de les víctimes parlen a TV3 sobre un comportament que "tothom sabia", mentre l'escola es posa a disposició de les afectades

Víctor Prats Catalan / Emma Pons VallsActualitzat

Un professor del col·legi Pare Manyanet de les Corts acumula denúncies per una desena de casos d'abusos sexuals a alumnes al llargs dels 90.

El Jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona investiga el cas des del novembre, quan va rebre la primera denúncia contra aquest professor, que és laic i ja està jubilat. Posteriorment, a mesura que s'han anat coneixent casos, més víctimes han fet el pas de denunciar i també ho han fet testimonis. En total, ja hi ha una dotzena de denúncies, segons ha pogut saber TV3.

La primera a denunciar va ser l'Eva, que va necessitar anys de teràpia per poder-ne parlar i explicar-ho als seus pares. Un pas que va fer ja arribada a la trentena:

"Era molt afectuós... Crec que em va dir que m'estimava. Quan anaves a preguntar un dubte, o et cridava, t'agafava la mà i se l'acostava als seus genitals i movia la mà. No només amb mi, ho feia amb altres nenes"

Tenien 9, 10 i 11 anys, i l'Eva recorda que això "va durar un temps" i d'alguna manera "tothom sabia el que feia aquell home", també l'escola. La seva gestió l'ha decebut.

Edelmir Lleixà, exprofessor laic del Pare Manyanet de les Corts
Edelmir Lleixà, exprofessor laic del Pare Manyanet de les Corts

Tocaments durant 10 cursos i amb l'aula plena

El professor Edelmir Lleixà treballava a l'Escola Pare Manyanet de les Corts, a Barcelona, que pertany a la congregació Fills de la Sagrada Família, on va impartir dibuix i matemàtiques. Denuncien que, durant 10 cursos, va fer tocaments a diferents nenes, uns abusos que sovint cometia amb l'aula plena i pretenia disfressar de jocs innocents.

Actualment, diverses persones afectades pels abusos o testimonis comparteixen dubtes i suport en un xat de WhatsApp amb una vuitantena de membres, de manera que el nombre de denúncies podria augmentar.

"Sense llegir el nom del mestre vaig saber que parlaven del Lleixà"

Així ho explica l'Anna Roqué, que va fer el pas de denunciar després de conèixer el cas de l'Eva. "Quan havíem d'entregar-li la làmina de dibuix, l'hi portàvem a la taula i abans et deia que seguessis a la seva falda. Et posava la mà per dins de la samarreta i t'anava tocant".

L'Andrea també el va patir: "Havia quedat amb el company de la taula de darrere que quan venia el Lleixà i m'agafava la mà, ell em picava l'espatlla i em demanava la maquineta, i llavors jo li havia de deixar anar".

Roqué també rememora estratègies per evitar els tocaments del professor: "Al final llençàvem la làmina i marxàvem corrents. Preferíem que ens renyés per fer això que no que ens toqués".

Les dificultats per denunciar

El silenci que envoltava el cas i les dificultats per identificar el que passava com a abusos, per part de nenes molt petites, ha fet que aquests casos hagin trigat a sortir a la llum.

L'escola, per la seva banda, remarca la disposició d'estar al costat de les víctimes. Així ho explica Borja Aitor Arriaga, portaveu i director de comunicació de les Escoles Manyanet:

"Ens posem al costat de la víctima, respectant la presumpció d'innocència, amb màxima transparència. Aprofitem per dir-los que som aquí i que si volen poden contactar-nos per posar-nos al seu servei"

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Agressió sexualInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut