Les jornades sobre patrimoni i innovació digital apleguen professionals de diversos països a Sant Benet de Bages i la Seu Vella de Lleida. (Foto: Mi…
Les jornades sobre patrimoni i innovació digital apleguen professionals de diversos països a Sant Benet de Bages i la Seu Vella de Lleida. (Foto: Mireia Hernandez)
janquim / Sant Benet de Bages

Un projecte europeu impulsa les noves tecnologies per difondre el patrimoni cultural

Fotos de molta resolució i d'extraordinària capacitat de detall, reconstruccions en 3D, mapes clicables, hologrames i audiovisuals espectaculars. Vet aquí els recursos dels responsables dels museus i dels encarregats de difondre el patrimoni cultural gràcies a les noves tecnologies.

Actualitzat
Els principals responsables europeus sobre gestió del patrimoni cultural es posen d'acord per establir criteris que permetin posar a disposició del gran públic una quantitat ingent de materials a través d'Europeana (portal cultural europeu que també s'ha traduït al català).

Per aconseguir-ho, han obert el projecte Carare, que ha d'establir criteris estàndards i promoure la reconstrucció en 3D de llocs singulars i objectes d'interès.

Així ho explica al 3cat24 l'expert belga Daniel Pletinckx, convençut que l'èxit de les visualitzacions en 3D poden acostar el patrimoni cultural a un públic més ampli i, sobretot, anar més enllà de la mera "visita virtual".

Jornades per aprendre

Plentickx participa, amb una setantena de professionals del sector, en les primeres jornades Patrimoni i Innovació Digital, que han començat al monestir de Sant Benet i continuen a la Seu Vella de Lleida.

La presència de persones com Plentickx o la britànica Kate Fernie prova l'intent dels organitzadors d'acostar l'experiència europea als acadèmics, empleats públics i representants de diverses empreses de gestió cultural que han acudit a la cita.

Reconeixement mundial


De fet, les accions dels museus catalans ja han obtingut reconeixements pels seus progressos en l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Aquest va ser el cas del Macba, que va obtenir el premi al millor podcast durant l'encontre "Museums and the Web" d'aquest any mentre el Picasso de Barcelona s'enduïa un altre guardó per la seva activitat a les xarxes socials.

Com explica Albert Sierra, difusor de les TIC des de l'àrea de patrimoni de la Generalitat, "l'adopció d'aquestes tecnologies encara provoca alguna sorpresa, però les noves generacions consideraran essencial el seu ús, també per a l'inventari i difusió del nostre patrimoni".

Mapes comprensibles

Tot i els recursos limitats amb què sovint compten aquestes iniciatives, els catalans disposen d'inventaris patrimonials traspassats en mapes clicables com ara el que manté actiu la Diputació barcelonina o el Patmapa que es va engegar des del departament de Cultura, dues eines que posen a l'abast del ciutadà una informació que vol ser tan rigorosa com comprensible.

Alguns dels exemples més espectaculars de l'aplicació de les noves tecnologies en aquest camp són les gigafotos, fotos de molt alta resoució, que aporten un detall extraordinari, com la que es va presentar recentment a partir de les pintures romàniques de Taüll o la presència cada vegada més freqüent de la "realitat augmentada", un procediment que també és vist amb interès des del sector turístic a causa de la facilitat amb què acosta la informació sobre un indret a temps real i mitjançant un aparell a l'abast com el mòbil.

Inspiració i experiència

La trobada, que s'allargarà fins dissabte, ha començat amb ponències més genèriques sobre la rellevància d'internet i la seva utilització amb finalitat de difusió cultural, a càrrec d'Artur Serra (i2cat) i Sílvia Bravo (UOC).

Com admeten els seus organitzadors, s'inspira en part en la trobada europea Dish, que es va fer als Països Baixos i que segons els professionals del sector consultats és ara com ara l'ocasió més important per intercanviar experiència i trobar noves maneres de fer més accessible el patrimoni cultural gràcies als mitjans digitals.

Seguiment

Les jornades es poden seguir al seu blog i també amb Twitter, amb l'etiqueta ("hashtag") #heritagetech2010.
Anar al contingut