Un referent espiritual i joves sense antecedents: similituds del 17A i l'operació Caront

El procés de radicalització dels autors materials dels atacs a Barcelona i Cambrils té similituds amb el d'una cèl·lula desarticulada a Barcelona i el Vallès
Anna Teixidor Colomer Actualitzat
TEMA:
Atemptats Barcelona Cambrils

Els Mossos d'Esquadra han analitzat el procés de radicalització en cadascun dels autors materials dels atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils, i l'han comparat amb una altra cèl·lula desarticulada dos anys abans en l'operació Caront a Barcelona i al Vallès.

La policia s'ha adonat que hi ha força similituds, com el fet de ser grups sense un passat delinqüencial, cosa que alhora és una excepció respecte a les cèl·lules que han operat a Europa.

Els Mossos d'Esquadra han pogut establir un cert patró.

Mentre al grup de Ripoll Abdelbaki es-Satty va ser el referent espiritual, al de Terrassa aquest paper se'l repartien el que era perruquer i dos membres de més edats que ja estaven radicalitzats prèviament en el moment de formar-se el grup.

Es van valer de joves, alguns conversos, amb qui ja tenien relació i patien buits identitaris fins al punt de canalitzar les seves frustracions a través de la violència.

Un agent que la unitat de radicalització dels Mossos d'Esquadra, que es vol mantenir en l'anonimat, explica que són persones amb poca consciència crítica respecte del que els expliquen.

"S'inicia amb una idealització de la violència facilitada pel moment geopolític. Prèviament al seu contacte amb aquesta acció violenta, no eren practicants de la fe musulmana. S'exposen a una doctrina tergiversada, no tenen elements religiosos o teològics per ser crítics."

En cap dels dos casos hi va haver una relació prèvia amb el crim i la delinqüència, una circumstància que, segons els Mossos, és un fet excepcional en relació amb la major part de cèl·lules que han operat a Europa.

El risc és que altres joves puguin prendre com a referents els autors materials dels atemptats.

"Que hi hagi un atemptat, una actuació policial en un moment donat i com es vengui, pot ser un punt d'inflexió. Per tant, la via de la prevenció i de la detecció sempre ha de ser el primer front on actuar."

L'anàlisi dels atemptats i els errors comesos en la detecció van obligar els cossos policials a reajustar els protocols de prevenció. Dos anys després dels atemptats, es tracta d'una amenaça tan canviant que neutralitzar-ne el risc no és gens fàcil.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils Jihadisme Terrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut