Pepper va ser el primer robot a intervenir en una comissió de la Cambra dels Comuns (Pixabay)

Un robot ajudarà els pacients i els farà companyia en hospitals catalans

Pepper parla 21 idiomes i estarà en període de proves a partir del setembre
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència

Es diu Pepper, parla 21 idiomes i a partir de la tardor estarà al servei dels pacients als hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona. Pepper és un robot, però els seus moviments recorden els d'un humà i el seu programari li proporciona unes qualitats extraordinàries.

Pepper ha estat presentat aquest dilluns, però encara està en fase de proves. Es tracta d'un projecte del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) en col·laboració amb l'Escola d'Enginyeria de la Salle i les empreses Identitat i YASYT.

A partir de la tardor es desenvoluparan el sistema operatiu i els programes de Pepper, per poder utilitzar-lo en període d'assaigs.

Segons els seus promotors, el maquinari del robot és molt potent. Pot desplaçar-se àgilment gràcies a les seves tres rodes, porta un sonar per detectar els objectes i no xocar-hi i té sensibilitat al tacte en els braços i el cap.

També incorpora micròfons omnidireccionals que li permeten escoltar el so que provingui de qualsevol direcció i pot diferenciar entre conversa i soroll ambient. Té capacitat d'aprenentatge i és capaç de reconèixer les persones de manera molt precisa mitjançant els seus sensors infrarojos i càmeres d'alta definició. Li permeten memoritzar els trets facials i les mesures corporals. Fins i tot pot identificar l'estat d'ànim de les persones, tant per la seva expressió com pels matisos de la seva veu.

Les persones poden comunicar-se amb en Pepper amb la tauleta que porta en el pit o bé parlant en 21 idiomes diferents. De moment, però, només té un corpus bàsic de paraules i expressions.

Pepper s'està desenvolupant per assistir els pacients. Els seus creadors pensen en funcions com ara explicar a la gent gran, de manera pausada i amb el temps que els professionals sanitaris sovint no tenen, les pautes a seguir per curar les seves ferides o tractar-se d'una malaltia.

Aquestes possibles funcions s'identifiquen gràcies a la col·laboració amb centres mèdics i a les proves pilot amb pacients i professionals de la sanitat. Una de les idees que han sorgit és que Pepper acompanyi menors immunodeprimits que han de viure aïllats o nens que s'espanten durant el procés preoperatori.

El robot té un cost d'entre 15.000 i 17.000 euros i els primers resultats sobre la seva efectivitat podrien aparèixer a mitjans de l'any vinent.

 

ARXIVAT A:
Ciència Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut