Jeddah

Un saló de l'automòbil per a dones saudites, abans que puguin conduir per primer cop

Aquest divendres, per primera vegada, les dones saudites han pogut seure a les grades d'un estadi de futbol per veure'n un partit

RedaccióActualitzat

Fa uns mesos, l'Aràbia Saudita va autoritzar per decret que a partir del mes de juny les dones podran treure's el carnet de conduir. Ara fa un pas més i ha obert un saló de l'automòbil dedicat específicament al públic femení. És un pas cap a la normalització que arriba amb dècades de retard.

L'Aràbia Saudita era, fins ara, un dels únics països del món on les dones tenien prohibit posar-se al volant.

La fira de l'automòbil l'ha fet possible una empresa privada saudita i l'ha muntat en un centre comercial de Jeddah, un dels llocs més freqüentats per les dones a l'Aràbia Saudita.

 

Una de les dones que ha visitat el saló, Abber al-Harbi, explica que està molt il·lusionada amb la possibilitat de poder conduir:

"Jo tenia conductor privat i sempre m'havien interessat els cotxes, les marques i tot el que hi està relacionat. En tinc una idea bastant completa i espero comprar-me'n un aviat".

Amb aquest gest deixaran enrere tres dècades de reivindicació que han portat activistes femenines a la presó. Amb aquest primer gest, la dona comença a prendre un paper central, ara com a consumidora. I així ho explica Sharifa Mohammad, la cap del saló:

"És sabut que les dones són el públic majoritari dels centres comercials. Aquest centre està tot gestionat per dones. Les caixeres, els restaurants... tot són dones".

Perquè per a la resta, pel que fa a la presentació del saló, la veu cantant continua sent dels homes.

 

És innegable l'avanç històric, però també el càlcul polític i econòmic que portarà l'emancipació femenina. Això serà positiu en una monarquia en crisi que necessita una pàtina de modernitat per obrir-se al mercat mundial. Tot això forma part del programa de reformes econòmiques i socials anomenat "Visió 2030". Una sèrie de mesures que des de fa dos anys intenten alleugerir les restriccions a les dones i als joves.

Per primer cop aquest divendres les dones han entrat en un camp de futbol

Aquestes mesures d'obertura de la societat formen part de les reformes aplicades pel jove príncep hereu Mohammed bin Salman com també ho és que a partir d'aquest divendres, per primera vegada, les dones han pogut seure a les grades d'un estadi de futbol per veure'n un partit.

En concret, avui, a Jeddah, s'ha obert el King Abdullah Sports City i les dones, soles o acompanyades de les seves famílies, han pogut ocupar els llocs especialment reservats per a elles per poder veure el partit de la lliga professional saudita entre els equips Al-Ahli i Al-Batin.

Anar al contingut