Un simulacre posarà a prova la fiabilitat del vot digital el dia de les eleccions
Les 400.000 persones que tenen el certificat digital idCAT podran participar a través de la web 14fruites.cat per votar la seva fruita
El vot digital en unes eleccions és una opció que cada vegada agafa més força, i ara, amb la presència de la pandèmia de la Covid es fa també més necessari. Per això, diumenge que ve, durant la jornada electoral, es farà una prova pilot: tothom que tingui certificat digital idCAT podrà participar en una votació electrònica on en comptes de triar partit s'escolliran fruites.
Es tracta d'una prova que es farà en paral·lel a les votacions als col·legis electorals --sense vinculació real-- amb l'objectiu de demostrar les possibilitats que els mitjans digitals obren a la participació política de la ciutadania.
Això és el que intenta el Projecte Vocdoni, un grup d'emprenedors catalans integrats a l'associació suïssa Aragon, i que compta amb el vistiplau de la Generalitat. "És un experiment", diu Xavier Vives, cofundador de Vocdoni, la primera prova d'aquestes característiques que es fa íntegrament amb tecnologies descentralitzades.
"El ciutadans que vulguin podran accedir a aquesta pàgina web, que serà 14fruites.cat, i allà trobaran representats tots els partits polítics en forma de fruites. S'hauran d'autentificar amb el seu certificat i seleccionar la seva opció i, per tant, votar."
El color de cada fruita correspon a un partit polític. També es podrà votar en blanc o emetre vot nul. Els resultats es podran obtenir uns minuts després de tancar les votacions, que tindran el mateix horari que els col·legis electorals. Hi podran participar les 400.000 persones que tenen el certificat idCAT a Catalunya.
"L'objectiu final és múltiple; un de pedagògic, que és anar acostumant la ciutadania a aquests tipus d'eines, fa molts anys que anem a votar als col·legis electorals, que es pensin que és segur, i també demostrar que es pot fer i que no és tan difícil."
Segons explica Roger Baig, un altre membre de Vocdoni, es tracta d'una tecnologia dissenyada i desenvolupada per superar tots els problemes i les pors. La més generalitzada en processos de vot digital és si hi pot haver hackeig o frau.
"En el camp del software hi ha dos grans pols. Un que diu jo ho faig tot secret i és un secret fort d'aparença de seguretat o ho faig tot públic perquè confio en la solució, el disseny, en la enginyeria, en la implementació i perquè vull que tothom ho pugui escrutar, ho pugui revisar."
Per tirar endavant aquest sistema, calen unes especificacions tècniques que combinin privacitat, anonimat i verificabilitat. I també superar un dels principals esculls: la bretxa digital.
"Això són tecnologies que s'estan desenvolupant ara i que han permès la implementació de la banca electrònica, que actualment ja hi confiem bastant. Fa 10 anys no s'hi confiava tant, en el comerç electrònic, doncs ara és el moment de fer el mateix amb les votacions electròniques."
Els organitzadors confien que de cara a les pròximes eleccions, d'aquí uns anys, ja es pugui implementar el vot digital i es combini amb el vot presencial. La possibilitat d'unes eleccions amb vot digital cada dia és més a prop.
"Immediata, segur que no, però hi som molt a prop. Portem 3 anys treballant només amb aquest objectiu i la tecnologia està molt a punt i falta polir-la i acabar d'encaixar-la en el context actual. És més un tema de voluntat política que de desenvolupament tecnològic."
Diu Xavier Vives, que afegeix la necessitat d'articular noves formes de participació electoral, perquè la digitalització de la societat ha deixat els sistemes de vot tradicionals obsolets.
Sistemes de votació digital com aquest servirien no només per a unes eleccions, que ja està en fase de proves a països com Estònia, Suïssa o el Canadà, sinó també per a organitzacions i empreses. A dia d'avui, ja existeixen altres plataformes de participació ciutadana, com Decidim, a Barcelona.