Captura de l'SMS que suplanta l'AEMET
Captura de l'SMS que suplanta l'AEMET

Un SMS fals que avisa de noves pluges suplanta l'AEMET per robar dades dels usuaris

L'AEMET adverteix que no fa servir aquest mètode per avisar de pluges fortes o tempestes i recomana no clicar l'enllaç que apareix al missatge

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

En situacions de crisi o emergència, les amenaces d'estafa apareixen arreu. En aquesta ocasió, després de la dana de València i en previsió d'una nova dana aquesta setmana, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha avisat a les seves xarxes que estan arribant SMS falsos en què se suplanta la identitat de l'organisme, que adverteixen de temps violent a la teva zona i que poden servir per robar-nos les dades:

L'SMS en qüestió ens pot arribar al telèfon i l'encapçalament serà "AEMET". Això, segons els experts en ciberseguretat, és molt senzill de fer per als ciberdelinqüents, que ho fan també amb el nom del teu banc, la DGT o fins i tot d'Hisenda. El missatge ofereix un enllaç que no hem de clicar mai.

En general, els experts en ciberdelinqüència aconsellen no clicar mai enllaços de SMS encara que siguin d'entitats o institucions que reconeixem. 
 

A Catalunya, Protecció Civil i el Meteocat 

Com ja explica la mateixa AEMET, aquesta agència mai envia aquesta mena d'SMS. 

A Catalunya, si rebem alguna mena d'avís d'emergència al mòbil és en forma d'alerta i no d'SMS, i les envia Protecció Civil. Aquestes alertes, com es va veure durant la primera setmana de novembre, emeten un so estrident, ocupen tota la pantalla i no les hem d'obrir ni cal clicar enlloc per veure-les. 

Pel que fa a les recomanacions de Protecció Civil davant episodis de temps violent, sempre es poden consultar pels seus canals oficials de xarxes: @emergencies a X, també @emergencies a Instagram Emergenciescat a Facebook, i se'n fan ressò els principals mitjans de comunicació tant públics com privats. 

Pel que fa a la previsió del temps, a banda dels equips de meteoròlegs del 3Cat, Meteocat és qui té la informació més actualitzada i no té constància que s'estiguin enviant missatges en què en suplantin la identitat. L'aplicació del Meteocat es pot descarregar a les principals botigues d'apps: 

 

Pel que fa a l'AEMET, també té la seva pròpia aplicació, que té aquest aspecte: 

 

No clicar mai enllaços d'SMS i què fer si ja has clicat

Com sol passar en aquests casos, l'SMS ofereix un enllaç i et convida a clicar-hi. En aquest cas, suposadament per prevenir-te i preparar-te per a suposades noves pluges. En cap cas s'ha de clicar aquest enllaç.

Tal com hem explicat en altres casos d'SMS falsos, el més probable és que aquest enllaç ens redirigeixi a webs on se'ns robaran les dades personals. 

Si per desgràcia hem caigut en la trampa i hi hem clicat, i segons les dades que haguem arribat a entregar, les recomanacions de l'Institut de Ciberseguretat (INCIBE) són:

  • Trucar al nostre banc per mirar de bloquejar el compte i estar alerta de possibles retirades de diners. 
  • Fer captures de pantalla de totes les parts del procés possibles (el web de pagament, etc.).
  • Denunciar-ho a la policia.
  • Denunciar-ho al mateix INCIBE, que alertarà així altres usuaris del possible frau.

 

 

ARXIVAT A:
País ValenciàCiberdelicte
Anar al contingut