Els jets privats i iots, assenyalats per Oxfam Internacional (Pexels)

Un superric emet un milió de vegades més CO₂ que qualsevol altra persona, segons Oxfam

L'ONG ha calculat què emeten les inversions de les 125 persones més riques del món i ha trobat que cadascuna és responsable de tres milions de tones de CO₂ cada any

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Les persones més riques del món no només són responsables de les emissions de gasos d'efecte hivernacle del seu estil de vida, també ho són de les decisions empresarials que prenen.

Ho recorda l'ONG Oxfam Internacional, dedicada des de fa 80 anys a lluitar contra la pobresa i la fam al món, que ha fet un informe calculant l'abast d'aquestes emissions.

L'informe, que han fet públic aquesta setmana, ha calculat que les inversions de 125 multimilionaris emeten 393 milions de tones de CO₂ cada any, equivalent a totes les emissions de països com França, Egipte o l'Argentina.


Més d'un milió de vegades més que qualsevol altra persona

També han calculat que la mitjana anual per cadascun d'aquests superrics és un milió de vegades superior a la mitjana d'una persona del 90% de la humanitat.

És a dir, que són responsables d'uns tres milions de tones anuals de CO₂ cadascun, més d'un milió de vegades superior a les 2,76 tones de mitjana que emet el 90% més baix.

Ho ha destacat Nafkote Dabi, responsable de canvi climàtic d'Oxfam, que ha afirmat que, a l'hora d'atribuir responsabilitats a aquestes persones, cal tenir-ho tot en compte:

"Les emissions dels estils de vida dels multimilionaris, amb jets privats i iots, són milers de vegades la mitjana d'una persona normal, cosa que ja és completament inacceptable, però si mirem les emissions de les seves inversions, llavors són més d'un milió de vegades més."


Inversions en 183 empreses força contaminants

Segons l'informe, aquests 125 multimilionaris tenen en conjunt una participació de 2,4 bilions d'euros en 183 empreses, moltes de les quals són molt contaminants.

D'aquestes empreses, només el 16% han establert objectius per reduir les emissions a zero el 2050, i només una de cada tres treballa tenint en compte algun objectiu ambiental real.

L'informe també afirma que si aquestes persones posessin els seus diners en fons amb garanties ambientals i socials, podrien reduir quatre vegades la intensitat de les seves emissions.


Oxfam proposa un impost que recaptaria 1,4 bilions d'euros l'any

Oxfam aprofita l'informe per fer una proposta concreta: un impost especial a les persones més riques, que calculen que podria recaptar fins a 1,4 bilions d'euros cada any.

També proposen que aquests diners es destinin a ajudar els països pobres més afectats per la crisi climàtica per adaptar-s'hi i fer una transició justa a les energies renovables.

Reduir el nombre de multimilionaris

Una de les conseqüències buscades amb aquesta mesura és reduir el nombre de persones superriques al món, i també el seu poder.

Segons Dabi, és necessari per aconseguir canviar les tendències econòmiques i empresarials actuals, que van en direcció contrària a la que cal:

"Per assolir l'objectiu mundial de mantenir l'escalfament per sota d'1,5 graus l'any 2100, la humanitat ha de reduir significativament les emissions de carboni, cosa que requerirà canvis radicals en la manera com els inversors i les corporacions porten a terme els negocis i les polítiques públiques."

Oxfam ha fet públic aquest informe coincidint amb la cimera COP27 de Sharm al-Sheikh a Egipte, on s'està discutint els compromisos dels països i les empreses per reduir les emissions a nivell planetari.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut