Una teràpia pionera contra el mieloma elimina aquest tipus de càncer en 18 pacients

L'Hospital Clínic desenvolupa un nou tractament per a pacients amb aquest càncer, que afecta la sang, als quals no havien funcionat les teràpies convencionals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Càncer

Nou avenç mèdic en el tractament del mieloma múltiple, el segon càncer de la sang més comú. L'Hospital Clínic de Barcelona ha participat en el desenvolupament d'una nova teràpia, pionera a Europa, per a pacients als quals no havien funcionat els tractaments habituals. Els resultats de l'assaig clínic són molt esperançadors.

Es tracta de la primera teràpia CAR-T desenvolupada a Europa per al mieloma múltiple resistent. En l'assaig hi han participat 30 pacients resistents als tractaments. Els resultats demostren que, al cap d'un any, un 75% han aturat el progrés de la malaltia. 18 pacients, un 60% del total, tenen remissió completa i sense malaltia residual.
 

Com funciona la tècnica CAR-T?

El procediment CAR-T ARI-0002h consisteix, concretament, a modificar genèticament limfòcits dels pacients perquè ataquin les cèl·lules tumorals.

S'utilitza una tècnica que es diu afèresi i que permet separar els components de la sang. Així, s'aconsegueix aïllar els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària.

Els limfòcits T es reprogramen genèticament perquè quan es tornen a subministrar al pacient puguin reconèixer les cèl·lules tumorals i atacar-les.

Els que han participat en l'estudi són pacients que donen les seves cèl·lules i, segons ha explicat l'hematòleg de l'Hospital Clínic Carlos Fernández de Larrea, "es produeix la modificació i es fa la infusió al mateix hospital, cosa que suposa menys temps i més facilitat per al pacient."

"Aquestes cèl·lules semblen el tractament més efectiu disponible al món per a pacients en aquesta situació clínica del mieloma."

Una altra novetat és que s'administren dues dosis als pacients. La primera es divideix en tres dosis petites, per limitar la toxicitat, i al cap de quatre mesos s'administra una segona dosi als pacients en què es comprova que la malaltia no ha progressat.

De moment, els metges no han observat toxicitat neurològica, i els efectes adversos immunològics han estat lleus.

L'equip amb alguns metges i investigadors de l'Hospital Clínic que han participat en el projecte (Hospital Clínic / Francisco Avia)

"Faig vida normal"

Els resultats de l'assaig, en què han col·laborat quatre hospitals espanyols més, són una alenada d'aire per a uns pacients que ja s'havien quedat sense alternatives terapèutiques.

Tots els pacients participants milloren amb el tractament i un 75% mantenen la resposta al cap de 12 mesos. Un any després, un 15% frenen la progressió. El 60% dels pacients estan lliures de la malaltia, com és el cas d'un dels participants en l'assaig, Joan Gel.

"Faig una vida absolutament normal. És la primera vegada en 12 anys i amb 5 tractaments que he fet remissió completa. No vol dir que estigui curat, però no troben cèl·lules canceroses."

A en Joan li van diagnosticar mieloma múltiple el 2009. Va passar per diversos tractaments i un trasplantament de medul·la, però no van aconseguir eliminar el tumor. Ara, fa un any i mig que participa a l'assaig clínic.

L'assaig s'està ampliant ara amb 30 pacients més i està pendent de rebre l'aprovació de l'Agència Espanyola de Medicaments, com ja s'ha fet amb el CAR-T per a persones amb un tipus de leucèmia també resistent als tractaments convencionals.


Què és el mieloma múltiple?

El mieloma múltiple és un tipus de càncer de la sang localitzat a la medul·la òssia. A la mateixa medul·la hi ha les cèl·lules plasmàtiques (un tipus de glòbuls blancs), encarregades de produir els anticossos, que combaten les infeccions.

Els malalts de mieloma múltiple tenen unes cèl·lules plasmàtiques que creixen anormalment i formen tumors en zones dels ossos.

El mieloma suposa el 10% dels càncers de la medul·la òssia i és el segon càncer més comú de la sang, darrere del limfoma.

Tot i que hi ha diversos tractaments per al mieloma múltiple, des de la quimioteràpia fins al trasplantament de medul·la òssia, hi ha persones que no hi responen i, per tant, tenen una esperança de vida molt limitada.

 

ARXIVAT A:
Càncer Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut