Un grup d'adolescents fent servir el mòbil al sofà (iStock / Fabio Principe)

Un terç dels adolescents de 14 a 17 anys ha tingut contacte amb desconeguts per internet

Save the Children adverteix que un alt percentatge d'infants i adolescents no saben identificar conductes de risc en entorns digitals

RedaccióActualitzat

Més d'un 20% dels adolescents espanyols entre 14 i 17 anys estan permanentment enganxats a internet. Ho alerta un estudi de Save the Children que apunta que el 60% dels joves diuen que abans dels 11 anys ja utilitzaven internet de manera habitual i que un de cada tres ho feia, fins i tot, abans dels 10 anys.

Una sobreexposició a les pantalles que pot tenir efectes directes en els cervells d'aquests joves, segons la psicòloga Dominica Díez, de la Unitat d'Addiccions Comportamentals de la Fundació Althaia de Manresa.

"Cognitivament, s'ha vist que afecta la seva capacitat de concentració. A més, els adolescents més hiperconnectats presenten una autoestima més baixa perquè es comparen amb altres adolescents i perden el contacte amb la realitat."

TikTok entre altres aplicacions de xarxes socials en un telèfon mòbil
Molts joves reconeixen que saben com saltar-se les mesures de control d'ús d'internet (iStock/P. Kijsanayothin)

Contactes amb desconeguts

En paral·lel, un terç d'aquests joves admet que ha contactat amb desconeguts per la xarxa i el 23% assegura que quedaria amb aquestes persones que ha conegut per internet, sobretot els nois.

El director de Save the Children a Espanya, Andrés Conde, alerta dels riscos de la xarxa i adverteix que molts joves no saben detectar les conductes delictives que hi pot haver.

"No reconeixen que sigui un delicte enviar continguts de caràcter sexual no consentits o enviar missatges d'odi a través de les xarxes socials."

Només tres de cada deu joves asseguren que tenen limitades les hores de connexió a internet, tot i que el 37% dels adolescents reconeixen que saben com saltar-se les mesures de control.
 

Diferents usos i amenaces

L'informe aborda els diferents tipus de violència que pot patir la infància en l'entorn digital, com el ciberassetjament o l'abús sexual infantil a través de la xarxa, més conegut com a grooming. Així ho explica l'Ángela, mare d'una nena que ho va viure en primera persona

"Es va valdre d'internet per enganyar la meva filla, que era vulnerable. Va fer-li xantatge dient-li que tenia fotos d'ella i que podria fer moltes coses amb elles. Això li va crear molta angoixa i temor."

La filla de l'Ángela ha patit ciberassetjament en primera persona
La filla de l'Ángela ha patit violència online en primera persona (Save the Children)

Davant de situacions com aquesta, Save the Children reclama reforçar la pedagogia sobre aquesta problemàtica, com assenyala Ona Lorda, responsable de política d'infància d'aquesta entitat a Catalunya.

"Apostem per educar els infants i adolescents en un ús responsable i segur d'internet i les noves tecnologies. És imprescindible dotar-los d'eines perquè estiguin segurs en l'entorn digital, tant amb les famílies com a les escoles."

En aquest sentit, considera que són les administracions les que han d'idear aquestes formacions. 

L'enquesta, feta a més de 3.300 adolescents entre 14 i 17 anys, també apunta que les nenes principalment escolten música i miren sèries, mentre els nens miren més continguts i accedeixen a jocs en línia.

ARXIVAT A:
InternetInfància Digital Assetjament sexual
Anar al contingut