Un terratrèmol després de 12 anys de guerra: Síria afronta el rescat sense ajuda d'Occident
- TEMA:
- Síria
L'avanç del rescat a Turquia i Síria pels dos grans terratrèmols d'aquest dilluns ja ha posat de manifest les diferències entre un i altre país.
Turquia és una potència, teòricament, amb capacitat suficient per afrontar amb mitjans a una crisi d'aquesta magnitud. Tot el contrari que Síria, un país enfonsat després de 12 anys de guerra i controlat en gran part pel règim d'Al-Assad, que no té relacions diplomàtiques amb Occident.
El nord-est del país, que és on més ha colpejat el sisme, és un mosaic de territoris aïllats i de facto independents. El règim només arriba fins a Alep i la resta està en mans dels kurds, de diferents grups rebels d'òrbita turca i una bossa control de grups jihadistes.
Hi malviuen 4 milions de persones, la meitat ja desplaçades, sotmesos a un bloqueig del sud i amb només dos punts d'entrada que Turquia obria fins ara amb comptagotes.
La situació humanitària aquí ja era pèssima abans del terratrèmol i hi faltava molta ajuda. Mati Gomis, que és subdirectora d'Oxfam a Síria, ha explicat a TV3 que, per arribar-hi, cal passar per Turquia i concretament per Gaziantep, que ha estat l'epicentre del terratrèmol. "Arribar a aquella zona és molt complicat, ara per ara", assegura.
L'única principal via d'entrada de subministraments a les àrees del nord-oest de Síria en mans de l'oposició ha quedat molt deteriorada, malgrat que continua oberta només per als enviaments humanitaris.
El pas fronterer de Bab al Hawa és l'únic punt pel qual entren subministraments a les àrees d'Idlib i la regió veïna d'Alep, en mans de l'oposició, a excepció d'alguns enviaments d'ajuda humanitària molt testimonials realitzats per les Nacions Unides des de les zones controlades pel govern de Bashar al-Assad.
Fonts humanitàries asseguren que les carreteres que van cap al pas fronterer estan en molt males condicions, tant al costat turc com al sirià.
El règim, un problema per a l'enviament de material
L'enviament d'ajuda a la Síria controlada pel brutal règim d'Al-Assad també presenta problemes. Occident no hi té relacions diplomàtiques i sospita que, si ara li entrega assistència, només la donarà a les àrees que controla.
De fet, els únics avions que arriben a Damasc són de països aliats com l'Iraq, l'Iran o monarquies el Golf i també els d'ONGs internacionals que sí que operen, amb limitacions, dins de Síria.
Els primers avions amb subministraments i personal especialitzat han arribat aquest dimarts procedents de diversos països islàmics i de Rússia, segons l'agència de notícies siriana SANA.
El govern de Bagdad ha enviat dos avions amb aliments, medicaments i altres subministraments i ha anunciat un pont aeri entre el territori iraquià i el sirià per agilitzar l'ajuda. També ha confirmat l'enviament d'un primer comboi amb combustible.
L'Iran i Algèria també han remès mantes, tendes de campanya, aliments, medicaments i equips de Protecció Civil, i des de Rússia ha arribat un altre avió amb subministraments i equips de rescat.
Aquesta ajuda es quedarà a la zona controlada pel govern de Damasc i, efectivament, no està previst que es reparteixi a l'àrea sota control dels insurrectes.
Alemanya fa una crida perquè hi pugui arribar l'ajuda
La ministra alemanya d'Afers Estrangers, Annalena Baerbock, ha demandat que l'ajuda humanitària pugui arribar a totes les víctimes del terratrèmol al nord de Síria, fins i tot als opositors al règim de Damasc, i ha promès donacions per a les ong que es troben sobre el terreny, incloent-hi un primer milió d'euros per a Malteser International.
Mentrestant, les últimes hores, la comunitat internacional s'ha bolcat amb Turquia. Fins a una setantena de països s'han mobilitzat per enviar ajuda urgent des d'aeroports de països d'Europa, de l'Índia, la Xina, els països àrabs o els Estats Units.
Ben aviat ja hi haurà 2.500 rescatadors internacionals treballant per trobar supervivents, la meitat europeus. La tasca és ingent perquè es calcula que, només a Turquia, hi ha 13 milions de persones afectades en una franja de 400 quilòmetres. A Síria s'han comptabilitzat fins ara més de 1.500 morts i més de 3.000 ferits.