El tren turístic japonès
El tren turístic fa recorreguts de mitja hora (Amaterasu Railway)

Un tren que funciona amb ramen o ciment de col: el reciclatge es reinventa al Japó

Davant el malbaratament alimentari, empreses japoneses basen el seu negoci a convertir les restes de menjar en nous productes

RedaccióActualitzat

Només a Catalunya, es llencen unes 262.000 tones d'aliments cada any, segons les dades de l'Agència de Residus. El problema del malbaratament alimentari també el tenen al Japó i algunes empreses hi han vist una oportunitat i han convertit les restes de menjar en nous productes per fer negoci.

La primera ho fa a partir d'un dels plats estrella de la cuina japonesa: el ramen. Les restes de caldo, així com l'oli que llencen els restaurants després de fregir la tempura, es converteix en biodièsel. La idea la va tenir fa 10 anys un empresari japonès, fundador de Nishida Logistics, i ara ha sumat un nou client: el tren turístic de Takachiho, al sud del Japó.

Plat de ramen
El ramen és un dels plats tradicionals de la cuina japonesa (Pexels)

"Hi ha un restaurant a prop?"

Mitja hora de trajecte amb fins a 60 passatgers per un entorn privilegiat amb una lleugera olor de ramen i sabent que la contaminació és mínima. "Volíem que fos alguna cosa més que una atracció turística, que pogués informar la gent sobre la història, la cultura i el medi ambient", assegura Hiroyoshi Saitoh, director general de Takachiho Amaterasu Railway al Washington Post.

"En implementar el biodièsel, volíem que la gent tingués més consciència sobre els problemes ambientals i sobre el biodièsel, especialment els estudiants que venen en excursions escolars", afegeix.

A més, el biodièsel emet menys fum i és més blanc que el dièsel que empraven abans i això permet gaudir més del trajecte. Aquest n'és el vídeo promocional que té publicada la companyia ferroviària:


A més, l'olor que emet --segons els usuaris, similar a un restaurant oriental-- és més agradable que la del combustible cremat habitual, fins al punt que Daiki Nishiura, treballador de la companyia, assegura: "De vegades els passatgers em pregunten: 'Hi ha un restaurant a prop'?"

Les cases comestibles

Amb el mateix esperit d'aprofitar el menjar que llencem, uns joves japonesos han creat una start-up que fabrica ciment i materials per a la construcció a partir de verdures i fruites.

A partir d'una investigació que van fer a la Universitat de Tòquio, van comprovar que premsant pols d'aliments a altes temperatures --una tècnica que ja es feia servir per a la construcció, però amb pols de fusta-- obtenien peces prou resistents per a aquests usos.

L'empresa es diu Fabula, la van fundar el 2021 i, segons expliquen a la seva web, volen donar una "història interminable" als residus, que deixen de ser-ho.

A banda de blocs de ciment vegetal, que asseguren que aguanten sense podrir-se, també comercialitzen petits mobles o parament de la llar, com plats o gots. Al seu compte d'Instagram en comparteixen alguns:

 

 

Les primeres peces les feien amb menjar llençat, com cols o pells de taronja o de ceba, però han comprovat que la tècnica funciona amb gairebé qualsevol aliment. Això sí, segons l'ingredient duren més o menys. La durabilitat del producte depèn de l'ingredient.

El seu objectiu és fer mobles i estructures més grans justament quan aconsegueixin que aquesta durabilitat sigui màxima. 

Takuma Oishi, director comercial de Fabula, explica a The Washington Post que diverses empreses ja s'han posat el contacte amb ells per trobar una sortida als residus que generen. "Esperem que puguem convertir-nos en una mena de servei entre empreses que tenen residus d'aliments i empreses que volen construir coses amb aquests materials", assegura.

A banda de comprovar la resistència del material, també es van fixar en l'olor, el sabor i el color. Així, afegeixen sal o sucre a les peces perquè també compleixin requisits alimentaris i, per exemple, serveixin per construir habitatges temporals per a evacuats. "Si la tecnologia avança prou", assegura Oishi, algun dia, si calgués, les persones podrien "menjar-se les cases o els mobles".

 

ARXIVAT A:
EcologiaSostenibilitatJapó
Anar al contingut