Un tresor a les obres de la nova estació d'autobusos de Lleida: 77 monedes del segle XII
Després de documentar totes les troballes, un cop finalitzada l'excavació, els materials s'incorporaran a l'Arxiu Arqueològic de Lleida
L'excavació arqueològica que la Paeria de Lleida du a terme als terrenys on la Generalitat construirà la nova estació d'autobusos ha tret a la llum un petit tresor ocult de 77 monedes de billó.
Estan fetes de coure i plata i daten del segle XII, de l'època del regnat d'Alfons I d'Aragó, el Bataller, entre el 1115 i el 1134. A la part de davant s'hi pot veure el retrat del rei i al revers la marca d'Aragó.
S'han pogut identificar al laboratori d'arqueologia de la Universitat de Lleida, on les estan restaurant. Ho fan amb tractaments químics, ja que van arribar-hi amb moltes capes de corrosió.
Les monedes estaven embolicades amb una tela de roba dins d'una gerra de ceràmica, que també s'està restaurant.
Una troballa sorpresa
Es tracta d'una troballa fortuïta que es va produir durant un moviment de terra d'una màquina un cop enllestits els treballs arqueològics. "Va ser de manera sobtada, perquè van aparèixer en el moment que vam desmuntar els murs per començar l'obra civil", explica l'arqueòloga municipal, Marta Morán, que també considera que es tracta d'una descoberta significativa "pel volum de monedes, que sembla que totes són de la mateixa època i del mateix rei".
Segons Xavier Payà, també arqueòleg municipal, "l'ocultament s'hauria pogut produir durant l'atac cristià a la ciutat musulmana de Lleida per part d'Alfons I d'Aragó, el 1134".
Zona de protecció arqueològica
Els terrenys on es construirà la nova estació d'autobusos de Lleida estan situats en una zona de protecció arqueològica. És per això que abans que la Generalitat comenci l'obra civil s'hi porten a terme treballs arqueològics.
Molt a prop ja s'hi van localitzar "habitatges al barri de Sant Pau del Mercadal, on des del 1174 cada dijous es reunia molta població per comprar i vendre els seus productes", explica Morán.
En aquest cas, l'excavació ha permès localitzar l'estructura de dos carrers i una sèrie d'habitatges amb restes ceràmiques dels segles XIII i XIV. Segons Xavier Payà, "sembla que no són cases de propietaris diferents, sinó que són dues edificacions construïdes, molt ben planificades, que hi hauria al costat del camí de Corbins, que és un dels camins de sortida de la ciutat medieval històrica cap al Pirineu oriental".
Més descobriments
Els últims dies també han identificat una trinxera de la Guerra del Francès i s'han recuperat dues pedres fogueres i una baioneta d'un mosquetó.
Ara documenten totes les troballes, i un cop enllestida l'excavació els materials s'incorporaran a l'Arxiu Arqueològic de Lleida per continuar estudiant la història de la ciutat.
- ARXIVAT A:
- Arqueologia