Un Trump exultant treu pit dels acords amb israelians i àrabs en plena cursa electoral

El president nord-americà ha presidit a la Casa Blanca la firma dels anomenats "Acords d'Abraham", per normalitzar les relacions entre Israel, els Emirats Àrabs i Bahrain

RedaccióActualitzat

En plena cursa electoral, un Donald Trump exultant ha firmat a la Casa Blanca els anomenats "Acords d'Abraham", per normalitzar les relacions entre Israel, els Emirats Àrabs i Bahrain.

Tot i les tensions a la regió, asseguren que són uns acords de pau històrics. Els firmants afirmen que marquen el camí de la resolució del conflicte àraboisraelià.

Sigui com sigui, els dos petits estats del Golf, amb estrets lligams econòmics i militars amb els Estats Units, han facilitat a Donald Trump la imatge internacional que buscava poques setmanes abans de l'elecció presidencial.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el president nord-americà, Donald Trump, el ministre d'Afers Estrangers de Bahrain, Abdullatif al-Zayani, el responsable d'Exteriors dels Emirats, Abdullah bin Zayed, saluden des d'un balcó de la Casa Blanca (Reuters/Tom Brenner)

Trump, que està especialment orgullós que, sota els seus auspicis, s'hagin firmat els "Acords d'Abraham", assegura que aviat s'hi sumaran cinc o sis països; i fins i tot l'Iran:

"Faré un bon acord amb l'Iran, faré un gran acord per l'Iran, tornaran i els ajudarem tant com puguem i estaran molt contents, seran molt rics de seguida."


En diuen acords de pau, tot i que, de fet, malgrat les tensions a la regió, ni els Emirats ni Bahrain han estat en guerra amb Israel. Però la intenció és pacificar la situació general a l'Orient Mitjà. I és que la pau és bona, també per als negocis, uns negocis que --de fet-- ja existeixen.

Justament, Abdullah bin Zayed al-Nahan, ministre d'Afers Estrangers dels Emirats Àrabs, ha assegurat que són el principal soci comercial dels Estats Units a l'Orient Mitjà "i volem continuar-ho sent". 

De la "generositat" a la "traïció": així veuen els palestins l'acord dels Emirats Àrabs Units

Tot i que el president nord-americà assegura que els palestins firmaran un acord com aquests, el cert és que, de moment, se senten traïts per tothom. 

I és que aprofundeix en la seva frustració; se senten aïllats i relegats a una fitxa més en el nou tauler regional. Al sentiment de traïció, s'hi afegeix el malson de veure com la causa palestina perd cada cop més rellevància i, en la balança, la pau econòmica d'Israel i l'enemic mutu, l'Iran, pesen cada cop més. 

La Iniciativa de Pau Àrab defensa que la normalització de relacions amb Israel sigui a canvi de la seva retirada a les fronteres del 1967. Però els Emirats es defensen adduint que, amb l'acord, Israel s'ha compromès a congelar l'annexió de parts clau de la Cisjordània ocupada.

En realitat, ja les havia aparcat davant de la pressió internacional.
 


Així ho veu Abdel-Rahman, de 68 anys, que des que un bombardeig israelià el va deixar sense casa viu a la urbanització Ciutat Zayed, erigida pel xeic Zayed bin Sultan al-Nahyan, que va ser el primer president dels Emirats Àrabs Units. 

"És una punyalada a l'esquena dels palestins, una punyalada a Jerusalem. Portem 70 anys lluitant-hi a favor i els Emirats l'han venuda en qüestió de segons."


La urbanització és al costat del camp de refugiats de Jabalia i pretenia ser el símbol de la solidaritat cap als palestins. 

Durant dècades, Abdel-Rahman havia reverenciat, com molts palestins, el suport i la generositat dels Emirats. Ara, no entén per què el fill de qui admirava firma aquests acords en lloc de "seguir l'exemple" del seu pare.

 

ARXIVAT A:
Trump IsraelPalestinaPròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut