El tsunami d'Indonèsia deixa 222 morts i més de 840 ferits
Un vídeo capta com l'onada del tsunami a Indonèsia irromp en un concert a la platja de Tanjung Lesung
Un tsunami ha deixat més de dos centenars de morts, prop d'un miler de ferits i un nombre indeterminat de persones continuen desaparegudes. L'última xifra del govern indonesi xifra en 222 les víctimes mortals i en 843 els ferits.
Les primeres informacions sobre danys materials parlen d'almenys 430 habitatges destruïts, nou hotels "molt danyats" i desenes d'embarcacions afectades, d'acord amb el portaveu de l'Agència Nacional per a la Gestió de Desastres.
Les onades han arribat a la costa a la zona de l'Estret de la Sonda, entre les illes de Java i Sumatra. L'orígen del tsunami ha sigut una erupció del volcà Anak Krakatoa. Les autoritats han avisat que hi ha risc de noves grans onades.
El tsunami ha afectat a diverses zones de l'estret que separa les illes indonèsies de Java i Sumatra, i serveix d'enllaç entre el mar de Java i l'oceà Índic.
En aquesta zona hi ha nombroses àrees turístiques. Una de les més afectades ha estat platja de Tanjung Lesung, a la localitat de Pandeglang, on almenys 250 empleats de l'empresa estatal de serveis públics PLN i les seves famílies gaudien d'un esdeveniment organitzat per la companyia.
El portaveu de l'Agència Nacional per a la Gestió de Desastres ha publicat a Twitter un vídeo amb imatges aèries de la zona:
Pantauan udara daerah terdampak tsunami di Pantai Kalianda Kabupaten Lampung Selatan. Korban dampak tsunami di Lampung Selatan per 23/12/2018 pukul 13.00 WIB: 35 orang meninggal duniq, 115 orang luka dan 110 unit rumah rusak. Pendataan masih dilakukan. pic.twitter.com/HcXVkEhqBx
Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) 23 de desembre de 2018
En aquest vídeo es veu com l'onada va irrompre mentre se celebrava un concert a la platja de Tanjung Lesung, a la província de Baten.
Detik-detik saat Tsunami menerjang
Sukma Hapsari (@SukmaHapsari) 23 de diciembre de 2018
Tampak di video Band Seventeen sedang manggung.
Dikabarkan bassist dan manager Seventeen meninggal dunia.#PrayForAnyer 🙏🏻 pic.twitter.com/pCTmukhOsF
Almenys 92 persones han mort en aquesta platja i hi ha prop d'un centenar de desapareguts.
Les autoritats han advertit als residents i als turistes que es troben a les zones de costa al llarg de l'estret que es mantinguin lluny de les platges, ja que l'alerta per tsunami i fort onatge es mantindrà activa fins el 25 de desembre.
Anak #Krakatoa ha estado en erupción desde junio; la de este día ha sido una de las más grandes en esta nueva etapa eruptiva.
SkyAlert (@SkyAlertMx) 23 de diciembre de 2018
Derrumbes en superficie o submarinos detonaron el tsunami dejando más de 40 decesos y más de 500 lesionados.
Vía @cfariasvega pic.twitter.com/VUWWvFxaUQ
El fenomen es va produïr al voltant de les 21.30 hores local, les 15.30 hora catalana. Segons els testimonis, van arribar dues onades. La més destructiva, va ser la segona, que va assolir una alçada de fins a dos metres. S'han reportat danys severs en més de 400 cases i una desena d'hotels i embarcacions.
L'Agència de Meteorologia, Climatologia i Geofísica de l'Indonèsia (BMKG) va reportar que el tsunami es va detectar a quatre localitats de les províncies de Banten i Lampung.
El volcà Anak Krakatoa
L'erupció del volcà Anak Krakatoa és la causa més probable d'aquest tsunami, segons els responsables de l'Agència per al Control de Desastres. Una esllavissada de terra submarina associada a l'erupció hauria provocat el desplaçament de l'aigua, amb efectes amplificats a causa de la coincidència amb la marea alta.
Erupción de Anak #Krakatoa minutos antes del tsunami que golpeo Indonesia. Alta probabilidad de que el origen del tsunami sea por derrumbes en superficie o submarinos relacionados con la erupción.
SkyAlert (@SkyAlertMx) 23 de diciembre de 2018
Créditos foto: @OysteinLAnderse pic.twitter.com/7oLbbzyEyp
L'Anak Krakatoa, que vol dir literalment "el fill del Krakatoa", va néixer anys després del col·lapse de l'antic volcà Krakatoa, al 1883. Està situat en una de les zones volcàniques més actives d'Indonèsia.
La tragèdia d'aquest dissabte és l'última que sacseja Indonèsia en un any carregat d'infortunis. A l'agost, múltiples terratrèmols van deixar més de 500 morts a la illa turística de Lombok.
A finals de setembre, un sisme i un posterior tsunami van causar més de 1.200 morts a la illa de Célebes.
.