Un veí de Sabadell ven sense saber-ho un Degas autèntic per només 926 euros
El valor de mercat de l'obra podria arribar als 12 milions d'euros, però el seu antic propietari pensava que era una falsificació i la va malvendre en un portal d'articles de segona mà
Un col·leccionista d'art ha aconseguit comprar el quadre "Elogi del maquillatge", una obra autèntica del pintor impressionista francès Edgar Degas, per "només" 926 euros. L'afortunat comprador, del qual encara es desconeix la identitat, va trobar la ganga al portal de subhastes d'articles de segona mà Todocolección, segons ha avançat El Punt Avui.
L'antic propietari seria un descendent de Joan Llonch Salas, antic president del Banc Sabadell i de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, que va adquirir el quadre en acabar la Guerra Civil Espanyola.
La família, però, "no tenia la certesa que l'obra era autèntica", ha explicat el consultor Joan Arjona, un dels encarregats de fer-ne l'autenticació.
L'expert apunta que aquesta seria la raó per la qual es va arribar a vendre per un preu tan baix --segons El Punt Avui, va sortir a subhasta amb un preu inicial d'1 euro. Tot i així, explica que al mercat de l'art aquest tipus d'obres tenen un preu que oscil·la entre els set i els vuit milions d'euros, i "fins i tot alguns poden arribar als 12 milions".
El nou propietari, un col·leccionista d'art català, va decidir estudiar-ne l'origen per autenticar-lo i va encarregar una investigació a diversos experts, entre ells Michel Schulman, l'autor del catàleg en línia d'Edgar Degas, que compta amb més de 1.750 obres de l'artista. L'estudi va acabar confirmant que l'obra era, efectivament, un Degas autèntic.
El quadre es va vendre a finals del 2021 al portal Todocolección, però la història no havia transcendit fins ara, quan l'obra s'ha exhibit a l'Institut Francès de Madrid.
La ruta del quadre: de París al Caire, fins a Sabadell
Els antics propietaris tenien documentació de l'obra fins a l'any 1940, però la investigació encarregada pel nou comprador del quadre de Degas ha permès traçar la ruta que va seguir el pastel des del 1887, "l'any en què Degas el va vendre a Julià Bastinos", explica Arjona.
Bastinos era un pintor i gravador català que a finals del segle XIX es va establir a París. Allà hauria arribat a conèixer el pintor impressionista i li hauria comprat directament el quadre "Elogi del maquillatge" per 3.000 francs, segons la investigació dels experts.
El pintor català va morir el 1918 a Egipte, on s'havia endut part del seu catàleg, entre el qual figurava el quadre de Degas. Des d'allà, el seu germà va retornar el pastel a Catalunya, però anys més tard, el 1934, va ser confiscat sota l'empara de la Generalitat per tal de preservar el patrimoni artístic.
Va ser custodiat al monestir de Pedralbes fins que el bàndol franquista es va apoderar de Barcelona, al final de la Guerra Civil. Al portal Todocolección s'hi podia veure com el quadre contenia l'etiqueta que els franquistes posaven a les obres salvades pels republicans: "Recuperat de l'enemic".
Pocs anys després, l'adquiriria l'empresari sabadellenc Joan Llonch Salas, familiar del veí sabadellenc que el va acabar posant a subhasta per un preu irrisori. Una història que, segons Arjona, demostra com en el món de la compravenda d'art "les gangues existeixen". I per rematar-ho, posa d'exemple l'"Ecce Hommo" de Caravaggio, que ha passat de 1.500 euros en una subhasta a mostrar-se al Museu del Prado.
- ARXIVAT A:
- Art