Un veí denuncia l'Ajuntament de Barcelona per excedir els límits de contaminació

El demandant és un veí de l'Eixample que exigeix el dret dels ciutadans a "viure amb un aire net" i exigeix que es prenguin mesures de control de pol·lució efectives
Redacció Actualitzat
TEMA:
Contaminació

Un veí de l'Eixample ha demandat l'Ajuntament de Barcelona perquè s'excedeixen els límits legals de contaminació. Considera que les mesures preses per l'equip de govern són insuficients. Segons un informe de l'Agència de Salut Pública, només l'any 2017, 354 persones van morir per causes relacionades amb un excés de partícules contaminants. 

El principal argument de la demanda és que els ciutadans tenen dret a respirar aire net, però a Barcelona fa anys que s'estan excedint els límits legals de pol·lució sense que es prenguin mesures de control efectives. I és que, tot i les mesures engegades per l'Ajuntament, una bona part de l'any es continuen superant els límits marcats per la Unió Europea.

 

 

Pel demandant, Román Martín, un veí de l'Eixample, l'Ajuntament hauria de reduir el trànsit a la ciutat, on, segons les dades que ha recollit, cada any moren prematurament centenars de persones per afeccions relacionades amb la pol·lució, un problema que exigeix que s'afronti amb valentia. De fet, l'Eixample és una de les zones més nocives de Barcelona.

Amb la denuncia, Martín vol exigir a l'Ajuntament que es portin a terme les mesures que s'aproven, ja que considera que després "no es transformen en una millora de la qualitat de l'aire".

"El problema està en que tenim un aire que no es pot respirar. I l'Ajuntament fa mesures, però aquestes mesures no es transformen en que millori la qualitat de l'aire. I aquest és el problema i això és el que estem exigint: viure amb salut, viure amb un aire net."

Una de les propostes que formula és un sistema de taxes o peatges als vehicles que vulguin accedir a Barcelona, una mesura ja assajada en altres ciutats europees amb bons resultats.


L'Ajuntament de Barcelona reclama una col·laboració activa

L'Ajuntament té ara vint dies per respondre, i mentrestant, defensa la feina feta en la lluita contra la contaminació generada pel trànsit, una prioritat, s'assegura.

 

 

Janet Sanz, la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, ha dit que valoren positivament les inquietuds de la ciutadania, a qui s'anima a exigir millores, però també demana "que tothom faci els deures".

"Necessitem que tothom es posi les piles, que tothom faci els deures. I, evidentment, nosaltres sempre estarem al costat de tota aquella gent que exigeix que anem més enllà, perquè creiem que fa falta."

Pel que fa a sistemes de control o reducció del trànsit, l'Ajuntament considera que les zones de baixes emissions poden donar resultats positius, mentre que l'opció de peatges per accedir a la ciutat presentaria molts més problemes a l'hora de ser aplicada.

 

 

En qualsevol cas, des del consistori es reclama a la resta d'administracions una col·laboració activa per poder prendre les mesures que s'acabin considerant més convenients.

ARXIVAT A:
Medi ambient Contaminació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut