Un viatge de l'imam de Ripoll a Bèlgica va accelerar els atemptats del 17A
La investigació dels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils se centra a Bèlgica, França, Holanda, Alemanya, el Marroc i els Estats Units
Abdelbaki es-Satty va passar uns mesos a Bèlgica entre l'octubre del 2015 i l'abril del 2016, aparentment buscant feina com a imam en un oratori de Diegem. De fet, quan es produeixen els atemptats de Brussel·les, a l'aeroport i al metro, Es-Satty és en aquest país, encara que no s'ha pogut establir que tingués cap contacte amb els detinguts per aquells atemptats.
L'any següent, del 26 al 28 de març -cinc mesos abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils-, Es-Satty va tornar a ser a Bèlgica durant almenys dos dies. Un viatge potser decisiu. A l'abril visitava la família al Marroc, després de set anys de no haver-la vist, segons ens ha confirmat la seva dona, i al maig s'acceleren els preparatius dels atemptats.
Una de les hipòtesis que hi ha sobre la taula és que la cèl·lula va tenir alguna mena de connexió internacional. El resultat de les investigacions que s'estan fent al Marroc, França i Bèlgica -però també a Alemanya, Holanda i els Estats Units- hauran d'aclarir-ho.
Bèlgica, un punt central
TV3 ha pogut parlar amb el sotsinspector que en segueix el detall i que no descarta que la cèl·lula tingués aquestes connexions internacionals, a l'espera que les comissions rogatòries ho acreditin.
Es tracta de l'instructor de les diligències dels atemptats i cap de la Unitat d'Informació Exterior que ha encapçalat les investigacions a Catalunya i que posa l'èmfasi en els viatges a França i a Bèlgica en els itineraris jihadistes.
Recorda que "Bèlgica és un dels punts del salafisme jihadista al continent. S'hi han comès atemptats i s'hi han fet nombroses operacions. Observem que el maig es fan les recerques intensives d'explosius i objectius i paral·lelament el grup s'aïlla i s'hermetitza".
En la investigació, coordinada per l'Audiència Nacional, hi intervenen unitats dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia. En el cas de la policia catalana, no es va rebre cap informe del Centre Nacional d'Intel·ligència que els portés a pensar que els autors des atemptats de Barcelona i Cambrils havien estat seguits, en temps real, en els seus desplaçaments a Europa.
Viatges clau
Així mateix, el sotsinspector dona importància als viatges que van fer alguns membres de la cèl·lula a Europa. Younes Abouyaaqoub, Mohamed Hichamy i Youssef Aalla van viatjar a finals de 2016, entre el 25 i el 28 de desembre, a París i Brussel·les. Younes Abouyaaqoub i Omar Hichamy van anar a París el 12 d'agost, pocs dies abans dels atemptats.
La investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils és la de més envergadura que ha portat el cos dels Mossos d'Esquadra fins a aquest moment. El sotsinspector assegura que "s'han esmerçat tots els esforços per no deixar cap pista a l'aire".
De la trentena de persones investigades no detingudes a Catalunya, s'ha descartat que, a banda dels autors dels atemptats, que hi van morir, hi hagués més implicats. Segons el sotsinspector, "quan ens sorgia qualsevol dubte que una persona pogués saber alguna cosa, hi hem abocat recursos. Fins a aquest moment, podem dir que cap altra persona, a excepció dels membres de la cèl·lula, ha estat implicada en els atemptats".
Mòbil desaparegut
Malgrat que l'equip d'investigadors assegura que no hi ha més implicats a l'Estat, mantenen interrogants oberts. Els Mossos d'Esquadra no han localitzat el mòbil de Younes Abouyaaqoub.
Des del moment de l'atemptat fins després d'haver-lo mort a Subirats, el telèfon va estar apagat i no hi va entrar cap trucada ni posicionament. Un aparell que podria aportar detalls rellevants de les comunicacions del conductor de la furgoneta.
- ARXIVAT A:
- Atemptats Barcelona Cambrils